Vakıflı’da hem bayram havası hem açılış heyecanı

Musadağ’ın yedi köyünden biri, özel bir grubun tek örneği olan Vakıflıköy bu aralar hem düğün hem cenaze hem bayram hem açılış telaşını bir arada yaşıyor.

Geçtiğimiz ay köyün iki dedesi Dikran Kısadur ve Mesrop Babek’i kaybetmenin acısını yaşayan Vakıflıköy’de geçen haftasonu köyün gençlerinden Viken Kartun’un düğünü vardı. Bu haftasonu bayrama hazırlanan köy, ardından bir düğün daha yaşayacak sonra İstanbul’a konuk olacak. Dönüşte ise inşaatı üç yıla yakın süredir devam etmekte olan çok amaçlı binanın açılışı yapılacak.

Vakıflı’nın en coşkulu bayramı Asdvadzadzin bir kez daha dünyanın farklı yerlerinden gelen Ermenileri aynı potada buluşturmaya hazırlanıyor. 

İstanbul’daki pek çok kilisede kutlanmasına rağmen adı Vakıflıköy’le özdeş olan Asdvadzadzin bayramı, 13 Ağustos Pazar günü Vakıflıköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde düzenlenecek ayinle kutlanacak. Bu yılki ayine Değabahımız Sırpazan Karekin Bekçiyan riyaset edecek.

Hıristiyan inancının beş büyük bayramından biri olan Verapokhumn Surp Asdvadzazin, adı Surp Asdvadzadzin olan tüm kiliselerde kutlanır. Vakıflı’da daha bir coşkuyla kutlanan bu bayram köyde üç gün üç gece adeta bir festival havasında yaşanıyor. Cumadan başlıyor eğlence. Cumartesi davullu zurnalı şenliğin ardından pazar sabahına kadar, 1915’te Musadağ’da erzakları telef olan Ermenilerin ellerinde kalan buğday ve etle yaptıkları kutsal yemekleri olan harisa, köy diliyle ‘herisi’ pişiyor. Pazar aynin ardından da herisi halkla buluşuyor, üzüm kutsanıyor oruç açılıyor ve bayram sona eriyor.

Köyün bu yılki bayrama özel konuğu olan Değabahımız Bekçiyan Sırpazan, köyde inşaatı yeni tamamlanan binada konaklayacak. Değabah’ın yanı sıra Der Dırtad Uzunyan da bayram ayinine riyaset edecek. Cumartesi akşam yapılan bayram eğlencesinde ise Ermenice repertuvarıyla Bartev konukları coşturacak.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kategoriler

Toplum



Yazar Hakkında