Gültan Kışanak: Kayyum atanan belediyelerde denetlenmeyen, keyfe keder bir yönetim hüküm sürüyor

Tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden mektup göndererek; 9 aydır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde toplantı yapılmadığını; Diyarbakır, Van ve Mardin'de tek bir seçilmiş organ kalmadığını ifade etti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, 25 Ekim 2016 tarihinde hakkında soruşturma olduğu gerekçesi ile gözaltına alındı ve 30 Ekim 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Tutuklamanın hemen ertesi günü ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmıştı. 

Şujin gazetesinden Duygu Erol’un haberine göre Kışanak, kayyum ile yurttaşın yönetime katılma hakkının elinden alındığını ve meclisin onaylamadığı bir bütçe ile halkın parasının harcandığını ifade etti.

Kışanak, Kocaeli F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mektupta; “Halkın parasının nereye harcadığını denetleyecek bir mekanizma yok; denetlenmeyen, hesap vermeyen, halka sormayan, keyfe keder bir yönetim hüküm sürüyor. Bu durum kayyum atanan tüm belediyeler için geçerli” dedi.

“Demokrasi, halkın seçimler yoluyla yönetime katıldığı, kamu kaynaklarının nasıl kullanacağına karar verdiği, yöneticileri denetleyebildiği rejimlere deniliyor” ifadelerini kullanan Kışanak, en az 6-7 milyon yurttaşın yaşadığı 84 belediyeye kayyumların atanarak demokrasinin rafa kaldırıldığını ifade etti.

Bu durum yaklaşık bir yıldan beri devam ettiğini ve daha ne kadar devam edeceğinin de belli olmadığını belirten Gültan, “Belediye eşbaşkanları tutuklu, özgürlüğünden yoksun. Ama görüldüğü gibi durum eşbaşkanların görevden alınmasından, tutuklanmasından çok daha vahim. Milyonlarca yurttaşın ‘yönetime katılma hakkı’ gasp edilmiş durumda” dedi.  

Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum atandıktan sonra nelerin yapılmadığını şöyle sıraladı:  

“Harcamaların yasal dayanağı yok” 

“ 2016 Kasım ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi, 20 gün boyunca her gün toplanarak 2017 yılı bütçesini görüşecekti. Halkın seçtiği belediye meclis üyeleri onay vermese, bütçe geçersiz sayılacaktı. Yani bütçeyi bir kişi değil, halkın temsilcileri yapmış olacaktı. 2017 yılı bütçesi meclis tarafından onaylanmadı. Çünkü atanmış kayyum belediye meclisini toplantıya çağırmadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tam 9 aydır toplanmıyor, toplanamıyor. Çünkü kayyum atanmasına imkân tanıyan KHK ile kayyumlara, meclisi devre dışı bırakma yetkisi verildi. Meclis onayından geçmeyen bir bütçeye dayanarak 2017 yılında harcama yapılıyor. Bu harcamaların bir yasal dayanağı yoktur.

“Denetim komisyonu yok”

“ 2017 yılı Ocak ayında, yasalar gereğince, belediye meclisi kendi üyeleri arasından bir ‘denetim komisyonu’ seçerek, belediye başkanının ve idari yapının, yani yönetimin, tüm iş ve işlemlerini denetleyecekti. Tespit edilen bir usulsüzlük, kanunlara aykırı bir işlem varsa; savcılığa suç duyurusunda bulunacak, hazırladığı denetim raporunu kamuoyuna sunacaktı. Halk da böylece belediye yönetimine, denetim gücünü göstermiş olacaktı. Yasal olarak yapılmak zorunda olan bu denetim de yapılamadı, yapılmadı. Çünkü kayyum Ocak ayında da meclisi toplantıya çağırmadı

“Faaliyet raporu görüşülemedi”

“2017 yılı Nisan ayında, yasalar gereğince belediye başkanı yönetim adına, 2016 yılı faaliyet raporunu meclise sunacaktı. Meclis bu raporu onaylamazsa, yani belediye başkanının çalışmalarını yetersiz görerek faaliyet raporunu reddederse, belediye başkanının başkanlık görevi sona erecekti. Meclis toplanamadığı için 2016 yılı faaliyet raporu mecliste görüşülemedi, yani yönetim meclise hesap vermedi. Ama takip edebildiğim kadar, 2016 yılında bizim yaptığımız çalışmaların sanki kayyum yapmış gibi bol bol reklamının yapıldığını, billboardlar asıldığını görüyoruz.”

“Personel bile üç aramadan sonra binaya giriyor”

“2017 Mayıs ayından itibaren, 2018 yılı bütçe tasa hazırlık çalışmaları başlayacaktı. Halkın ihtiyaç ve önerilerini tespit etmek için halk toplantıları ve formlar yapılacaktı. Kentteki tüm STK’ların, sendikaların, meslek örgütlerinin, kadınların, gençlerin, çocukların, muhtarların, ekoloji hareketinin görüş ve önerilerini almak üzere formlar yapılacaktı. 17 ilçenin tamamında halk toplantıları yapılacaktı. Bu toplantılar aynı zamanda eşbaşkanların, belediye yönetiminin halka hesap verdiği toplantılardır. Kayyum atandığından beri değil halk toplantısı ve bütçeyi halkla birlikte yapmak; personel bile üç aramadan geçerek belediye binasına girebiliyor.”

‘9 aydır Belediye Meclisi toplanmıyor’

9 aydan beri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi’nin toplanmadığını ve meclisin onaylamadığı bir bütçeye göre halkın parasının harcandığını belirten Gültan, şunları kaydetti: 

“Halkın parasının nereye harcadığını denetleyecek bir mekanizma yok; denetlenmeyen, hesap vermeyen, halka sormayan, keyfe keder bir yönetim hüküm sürüyor. Bu durum kayyum atanan tüm belediyeler için geçerli. Üç büyükşehirde, Diyarbakır, Van, Mardin’de ise seçimle iş başına gelmiş hiçbir kurul, yönetim organı yok. Zira Büyükşehir Yasası gereği İl Genel Meclisleri de kapatıldığı için hiçbir seçilmiş organ kalmadı bu kentlerde.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında