Vakıflı'da üzümler kutsandı

Meryem Ana Yortusu için Vakıflı Köyü Kilisesi’nin taş avlusunda bir araya gelenler önce dua etti, ardından da kutsanan üzümlerden ve yedi kazanda kaynayan harisa’dan yedi.

Değabah Karekin Başepiskopos Bekçiyan’ın katıldığı Vakıflı Köy’deki Meryem Ana Yortusu’na katılım da coşku da geçmiş senelere nazaran daha çoktu. Bekçiyan ve Vakıflıköy Kilisesi Din Görevlisi Peder Avedis Tabaşyan tarafından yönetilen ayine katılanlar tüm yılın bereketi için dua ederken, yaktıkları mumlara ise dileklerini, hayallerini ve geleceğe dair umutlarını iliştirdiler. 

Her yıl şenlik gibi kutlanan Yortu’ya bu seneki protokolün kalabalık katılımı Vakıflı Köy sakinlerini sevindirirken, ‘biz’ duygusunu daha da güçlendirdi. Samandağ Kaymakamı Cahit Çelik, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,  Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Yortu’nun her aşamasında yer alırken,  kazanlarda pişirilen buğday ve et karışımı harisadan da (keşkek) tatmayı ihmal etmedi. 

“Yalnız olmadığımızı görüyoruz”

Kutlamalar sonrasında Agos’a konuşan Vakıflı Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, şunları söyledi:

“Harisa, bizde bir adak yemeğidir, ki her sene pişen harisamızı kilise bahçemizde her milletten insanla bir araya gelip yemeği seviyoruz. Bugün burada, kalabalık ve güzel bir coşku vardı. Sağ olsunlar komşularımız, arkadaşlarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Konya’dan, Mersin’den, İstanbul’dan, Diyarbakır’dan, Almanya’dan, Fransa’dan geldiler ve buradaki coşkuya, paylaşıma ortak oldular. Ayrıca Kaymakamımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İlçe Belediye Başkanımız, İl-İlçe Parti Başkanları, komşu köylerin muhtarları, arkadaşlarımız hep beraber buradaydık.

Biliyorsunuz, Vakıflı, ‘Türkiye’nin tek Ermeni köyü’ olarak isim yaptı son zamanlarda. Takdir edersiniz, ‘teklik’ yalnızlık ifade eder. Ama devlet erkanımızın, belediye başkanlarımızın burada, yanımızda, bayramımızda olması bizler için çok anlamlı ve çok önemli. Bu, bizlere, yalnız olmadığımızı gösteriyor. O anlamda buradan herkese teşekkür ediyorum ve gelecek bayramda da yeniden bir arada olmayı temenni ediyorum.”  

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Vakıflı Köy için şunları söyledi: 

“Türkiye’nin tek Ermeni köyündeyiz. Biliyorsunuz, Hatay olarak çok renkli bir tabloya sahip bir iliz, ki hemen Ortadoğu’nun bitişiğinde, yangının hemen dibinde, huzurun hüküm sürdüğü ve bu kadar renkli bir tablonun ahenk içinde yaşadığı bir coğrafyadayız. Öncelikle bunun için Rabbimize şükrediyoruz, buradaki bütün bu renkleri oluşturan insanlara da teşekkür ediyoruz. Tabi insanların dağarcığı genişledikçe ve farklı görüşlere saygı duydukça, bu tablo, dünyanın her tarafına yayılması mümkün olan bir tablo. Biz de bu dileklerle buradayız. Bu güzel insanların yanında olduğumuzu gösterme adına buradayız.” 

“Sevgi adımı”  

Peder Avedis Tabaşyan da bu özel güne dair şöyle konuştu: 

“Bayramdan bir gün önce (Cumartesi) burada halaylar çekeriz. O halay çekilirken, o halayın sağında ya da solunda olanın dinine, adetine, örfüne bakılmadan sadece eller bir araya gelir. O halay, beraberce, aynı adımlarla atılır ve bizler bu adıma ‘sevgi adımı’ deriz. Çünkü bizler, burada, kardeşliğin-sevginin ve barışın anlamını gösteriyoruz ve diyoruz ki, ‘O halaylar çekildiği gibi, yüreklerimiz de sevgiyle coşuyor.’  

“Pazar günü ise, Meryem Anamızın bizler için feda ettiği oğlunun, yani İsa Mesih’in bereketi olan asmaların meyvelerini takdis ederken, aslında dünyaya da bereketi anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bütün insanlar o bereketin kaynağıdır. Tanrı, insanları tek yaratmadı. Ama hiçbir insanı da özel yaratmadı. Herkesi, ‘yüreğiyle birbirine sarılsın’ diye yarattı. Biz de burada bunu anlatmaya çalışıyoruz. Herkesin yüreğinde o sevgi olsun ve birbirinin kıymetini bilsin istiyoruz. Dini hiç önemli değil, ama önemli olan, yüreğindeki sevgisi.” 

Vakıflı Köy Muhtarı Berç Kartun ise bayramın coşkusundan ve kalabalığından memnun olduklarının altını çizerken, şu mesajı verdi:

“Her sene olduğu gibi bu seneki bayram da çok güzel oldu. Bu seneki bayrama Patrik Kaymakamımız da katılım gösterdi. Bu anlamda daha güzel bir yoğunluk oldu. İnşallah bundan sonra da, daha coşkulu bayramları hep beraber kutlarız.”

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında