Kasparov’dan emekliliğe kısa bir mola

Eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov, 12 sene sonra bir maç için satranç tahtasının başına dönüyor.

Gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncusu sayılan ve aktif olduğu 1985-2000 yılları arasında satranç dünyasına efsane mertebesine erişen Kasparov, ABD’deki St. Louis, Missouri’de her sene düzenlenen Rapid&Blitz Satranç turnuvasına, davet sonrası katılma kararı aldı. 

14-19 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek turnuvada Kasparov’un yanı sıra Rus satranç oyuncusu Sergei Karjakin gibi büyük isimler de yer alacak. 

13 Ağustos’ta söz konusu turnuvayla ilgili açıklama yapan Kasparov, maçın tek seferlik olduğunu söyledi; “bu maç emekliliğimin sona erişi değil, beş günlük bir ara” dedi. 

Kasparov bu maçın dönüş anlamına gelmediğini söylese de satranç dünyası haberden heyecanlanmış durumda. AFP’ye konuşan ABD’nin satranç ustalarından Alejandro Ramirez, “insanların Kasparov’u seyretmek için Hindistan’dan ve Çin’de bu maça geleceğini” söyledi. 

Turnuvanın kazananı 150 bin dolar kazanacak. Kasparov, turnuvayı kazanması halinde ödülü Afrika’da satrancın geliştirilmesi için kullanacağını açıkladı.  

Annesi Ermeni olan Bakü doğumlu 54 yaşındaki Kasparov, 2005’te satrançtan emekli olduğunu açıkladıktan sonra Vladimir Putin karşıtı ‘Diğer Rusya’ isimli bir siyasi hareket örgütlemişti. 2013’te Rusya’yı ‘ebediyen terk ettiğini’ açıklayan Kasparov, Hırvatistan vatandaşlığına geçti ve çoğunlukla New York’ta yaşamaya başladı. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya

Etiketler

Satranç Kasparov


Yazar Hakkında