Ermenistan’ın ciğeri yandı

Ermenistan’ın florasının yarısına ev sahipliği yapan Khosrov Ormanı’nda beş gündür devam eden yangın sonunda söndürüldü.

Khosrov ormanında günlerdir devam eden orman yangını, Rusya’dan gelen destekle birlikte kontrol altına alındı, fakat bugün itibariyle de söndürüldüğü ifade ediliyor. 

Başkent Yerevan’ın güneybatısında bulunan Khosrov Ormanı’nda 12 Ağustos’ta başlayan yangın yüzlerce hektarlık yeşil alanı yok etti.  

Savunma Bakanlığı’nın tek bir helikopterle söndürmeye çalıştığı yangıdan ilerleme kaydedilemeyince Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tonlarca suyla dolu yangın söndürme uçağıyla bölgeye desteğe gitmişti. 

Ermenistan Doğa Koruma Bakanlığı, yangın nedeniyle ‘yüzyıllık ağaçlar dahil olmak üzere, hem floranın hem de faunanın ağır zarar gördüğünü” ifade etti. 

WWF Ermenistan’ın (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Direktörü Karen Manvelyan ise yaptığı açıklamada 2,733 hektarlık, çoğunluğu ardıç ağacından oluşan alanın yok olduğunu açıkladı. 

Çevre gönüllüsü Karine Danielyan biyoçeşitlilik açısından uluslararası öneme sahip Khosrov Ormanı’nın eski haline dönmesinin onlarca yıl alacağını söyledi. Danielyan, “ülkenin florasının yarısı Khosrov Ormanı’nda yetişiyor. Orman sadece bitkiler değil, kuşlar ve memeliler için çok önemli bir yaşam alanıydı; Ermeni yaban koyunu ve kutup ayısı gibi endemik hayvanların da yaşam alanıydı” şeklinde konuştu.



Yazar Hakkında