Agos'ta bu hafta

AGOS'UN SADECE OKURU DEĞİL, DESTEKÇİSİ OLUN 

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL

*Sur’da söz var icraat yok

Diyarbakır Suriçi’nde yaşayan Hıristiyan toplulukların kimi kiliseleri çatışmalı sürecin ardından hala ziyarete ve ibadete kapatılmış durumda. Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi de bu kiliselerden biri. 

*‘Her yerde insan kemiğine rastladım’

HDP milletvekili Garo Paylan, Van’ın Edremit ilçesinde Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yapıldığı haberleri üzerine bölgeye gitti.

*İstanbul’da 14 yaşında bir şampiyon

2014 yılından beri İstanbul’da yaşayan Leonid Martirosian, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Ermenistan Temsilciliği’nde görev yapan İgor Martirosian’ın oğlu. Bir spor tutkunu olan Leonid’le İstanbul’da yaşamayı konuştuk.

* Ermenistanlı genç kızlar Google yarışmasında finalde

Ermenistan’dan 16-18 yaşları arasında beş kız öğrenci, Ermenice işaret dilini öğretmek amacıyla bir telefon yazılımı geliştirdi, Google’ın yarışmasında ödül kazandı. 

* Hasankeyf’e dinamit

12 bin yıllık Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında  “tehlike arz eden kayalar”ın düşürülmesi için dinamitler kullanılıyor ancak tarihi dokunun zarar gördüğü yönünde eleştiriler var. 

* Patrik seçimine müdahale ABD raporunda    

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 19 yıldır geleneksel olarak yayınladığı Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun sonuncusunda, Türkiye Ermenileri Patrik seçimine devlet tarafından müdahale edildiği bilgisi yer aldı. 

*Mizahın başkentindeki kilise restore ediliyor 

Konya Akşehir’de Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi Kapsamında ilçede bulunan Ermeni Kilisesi de restore edilecek.  

*Sporculara psikolojik destek 

Spor psikologluğu artık yeni bir uzmanlık alanı oldu. Uzman Arda Coşkun birçok sporcuya bu konuda destek veriyor.

TOPLUM  

* Taksim Spor’da ayrılığa ırkçı tehdit bulaştı 

Ermeni toplumunun köklü kulüplerinden Taksim Spor Kulübü, teknik direktörü ile yollarını ayırmak istedi ancak hocanın ırkçı söylemlerine ve tehditlerine maruz kaldı.  

*Diramayr polemiği büyüdü

Emekli Patrik Mutafyan’ın annesi Diramayr Mari Mutafyan’ın Patrikhane’den çıkarılmak istendiği haberleri Patrikhane’den yapılan açıklama ile yalanlandı. Ancak Başepiskopos Ateşyan’ın verdiği yanıtla, konu bir polemik haline geldi.

*İstanbul Vali Yardımcısı Aziz Mercan ve Değabah Bekçiyan bir araya geldi

*Adalar için meclis araştırması talebi

*Surp Asdvadzadzin coşkuyla kutlandı

*Süryaniler ve Rumlar Meryem Ana Yortusu’nu kutladı

*İzmir’de 95 yıl sonra ilk ayin

*Bomonti Mıhitaryan’dan tekne gezisi

*Efes gezisine yoğun ilgi

*BİN DERT BİR DERMAN- Diştaşlarını göz ardı etmeyin

Kolaylıkla tedavi edilebilen ancak ihmal edildiğinde dişeti iltihaplanması ve diş kaybına varan sonuçlar doğurabilen diştaşlarını Diş Hekimi Tatyos Bebek’le konuştuk.

ORTA SAYFA 

*Tehdit ve tacizlere karşı kilisede tek başına

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’dan Ayşe Günaysu, Mardin’e 20 km mesafede eski bir Süryani köyünde hakaret, taciz, tehditlere rağmen kilisesini terk etmeyen rahibenin kelimelerle anlatılmaz öyküsünü yazdı.

KÜLTÜR SANAT 

*Trajediye tanıklık eden Ermeni halıları

Avustralya’daki Jacques Cadry & Sons koleksiyonunda yer alan iki dokuma halının izinde Ermeni Soykırımı...

*Karakaşlı’nın dört kitabı Can Yayınları’nda

*Beyoğlu Sineması küllerinden doğuyor

Haziran ayında borçları yüzünden kapanma kararı alan Beyoğlu Sineması’nın yönetimi el değiştirdi. Sinema eleştirmeni ve yeni ortak Cem Altınsaray’la, hem bugüne dek yaşanan sürece hem de sinemanın gelecek planlarına ilişkin konuştuk.

ARKA SAYFA  

*Kilikya ruhu Vakıflı Köyü’nde yaşıyor – PAKRAT ESTUKYAN YAZDI  

Gazetemizin yazarı ve Ermenice sayfaları editörü Pakrat Estukyan bu yıl da Vakıflıköy’deki Surp Asdvadzadzin Yortusu’nu kaçırmadı. Değabah Bekçiyan’ın katılımıyla daha da şenlenen yortuya dair masalsı notlarla döndü İstanbul’a Estukyan.

Kategoriler

Güncel Basın

Etiketler

Agos'ta bu hafta