Merkel'den Türkiye'ye: Uluslararası teşkilatlar suistimal edilmemeli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin Interpol’ü kullanarak Almanya vatandaşı yazar Doğan Akhanlı'nın İspanya'da gözaltına alınmasının sağlanmasını eleştirdi.

Yazar Doğan Akhanlı, Türkiye'nin kendisi hakkında Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkarması üzerine, Cumartesi sabahı İspanya'nın Granada kentinde kaldığı otelde gözaltına alınmıştı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis'le görüşerek Akhanlı'nın Türkiye'ye iade edilmemesini ve Almanya'nın bu sürece dahil edilmesini istemişti. 

Madrid'de nöbetçi mahkeme, Türkiye'ye iade talebini gerekçelendirmek üzere 40 günlük müddet tanıdı. Bu süreçte Akhanlı tutuklanmayacak ancak İspanya'yı da terk edemeyecek. Yazarın haftada bir de Madrid polisine bilgi vermesi gerekecek.

Merkel, İspanya’nın Akhanlı’yı serbest bırakma kararının ‘memnuniyet verici’ olduğunu belirtti. 

Reuters’in haberine göre Merkel, RTL televizyonunda yaptığı açıklamada, Türkiye'yi uluslararası polis teşkilatı Interpol'ü “kötüye kullanmakla, istismar etmekle” suçladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, Akhanlı’nın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı:

“Türkiye, Avrupa'nın öbür ucunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı muhalif görüşleri dile getirenlerin hapse girmesini sağlayabilse korkunç olurdu. Dostumuz ve ortağımız İspanya hükümetinin de işin ucunda ne olduğunu bildiğine inanıyorum.” 

Türkiye doğumlu Akhanlı, Türkiye'de iki yıl siyasi suçlu olarak hapis yattığı cezaevinden çıktıktan sonra 1990'lı yılların başında Almanya'ya kaçmıştı.

2010 yılında babasının ağır hastalığı üzerine Türkiye'ye geri dönen yazar, bu defa 1989 yılında bir kişinin ölümüyle sonuçlanan bir döviz bürosu soygununa karıştığı iddiasıyla havaalanında yakalanarak tutuklanmıştı.

Delil yetersizliği nedeniyle Akhanlı serbest bırakıldı ancak hakkındaki karar 2013'te bozuldu. ‘Hatıralar Caddesi: Evrensel Yüzleşme Zorunluluğu’ kitabının da yazarı olan

Akhanlı hakkında, "ağırlaştırılmış müebbet hapis" istemiyle dava açıldı.

Kategoriler

Güncel Gündem


Yazar Hakkında