Oran'a propaganda soruşturması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, bir yazısı nedeniyle Twitter hesabından ağır sözlerle suçladığı gazetemiz yazarı Baskın Oran'ın Soylu'yla ilgili suç duyurusu üzerine açılan davada, Soylu'nun şikayetiyle Oran hakkında bir de “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan soruşturma açıldığı ortaya çıktı.

Gazetemiz köşe yazarı Baskın Oran’ın Agos’la eşzamanlı olarak Artı Gerçek ve T24 sitelerinde de yayımlanan "Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler" başlıklı  yazısı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu twitter hesabından "Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyorum" diye yazmıştı. 

Baskın Oran da bunun üzerine Soylu hakkında suç duyurusunda bulunmuş; suç duyurusunda Soylu hakkında, “hakaret, tehdit, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, suç işlemeye tahrik ve görevi kötüye kullanma” suçları nedeniyle dava açılması istenmişti.  

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, suç duyurusu üzerine açılan davada Soylu açıklamalarını ‘ifade özgürlüğü’ olarak savundu. Mahkemeye Soylu adına savunma gönderen avukatı Uğur Kızılca, Soylu'nun "Bir bakan olarak, bir vatandaş olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'da yer alan düşünce ve kanaat açıklama hürriyeti kapsamında Baskın Oran'ın yazısını eleştirdiğini" savunarak "Eleştiri övgü olmadığına göre zorunlu olarak sert olacaktır. Kamuoyunda tanınan ve bilinen davacı (Baskın Oran), müvekkilimin düşünce ve kanaat açıklama hürriyeti kapsamında bir bakan olarak, bir vatandaş olarak kanaatimizce içeriği suç teşkil eden davacının yazısına ve açıklamalarına karşı yapmış olduğu eleştirisine ve suç duyurusuna katlanmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

Soruşturma numarası dosyada 

Soylu'nun savunma dilekçesinde Oran hakkında açılan soruşturmanın hazırlık numarasını vermesi ise dikkat çekti. Oran hakkında Ankara Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmada yetkisizlik kararı verilerek dosyanın İstanbul Başsavcılığı'na gönderildiği öğrenildi.

Soylu’nun suç duyurusu sonrası Agos’a konuşan Baskın Oran, "Kürtleri Türklerden kopartan, onların ortak ülkeden umudu yavaş yavaş kesmelerine sebep olan bu olayları unutturmak istiyorlardı, onun için çok korkup öfkelendiler. Ama korkunun ecele faydası yok. Tam tersine, hatırlattığım o ayıp olayları okumamış olanlar da okudu şimdi. Hepsi baştan aşağı medyadandır, dipnotlu komple biçimi de artık internette" demişti.



Yazar Hakkında