Cumhuriyet Davası Silivri'de devam ediyor

Cumhuriyet davasının bugün Silivri’de görülecek ikinci duruşmasında tanıklar dinlenecek. Duruşma öncesi gazetecilerin yapmak istediği açıklamaya Valilik izin vermedi. Gazetecilerin metnini HDP vekili Filiz Kerestecioğlu okudu.

Davada, 18 Cumhuriyet çalışanı ve yöneticisi, bir Cumhuriyet'in eski telifli çalışanı (İlhan Tanır) ve bir de Twitter kullanıcısı (Ahmet Kemal Aydoğdu) yargılanıyor.

Cumhuriyet muhasebe çalışanı Emre İper'in dosyasının İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ana davayla birleştirilmesinin ardından davadaki sanık sayısı 20 oldu.

Altı tutuklu sanık

Davada Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık, Cumhuriyet Gazetesi muhasebe çalışanı Emre İper ile tweet'leri nedeniyle yargılanan Ahmet Kemal Aydoğdu tutuklu yargılanıyor.

İlk duruşmanın son gününde tahliye edilen Cumhuriyet Gazetesi okur temsilcisi Güray Öz, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hakan Kara, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör ve Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve köşe yazarı Aydın Engin, Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Hikmet Çetinkaya, Eski muhasebe müdürü Bülent Yener, muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç tutuksuz yargılanıyor.

5 gün süren ilk duruşmanın ardından Silivri'te taşınan davayı çok sayıda gazeteci ile basın ve ifade özgürlüğü örgütü de izliyor.

Bugünkü duruşmada, mahkeme heyetinin ara kararında dinlenmesine karar verdiği tanıklardan bir kısmının dinlenmesi bekleniyor. Hangi tanıkların dinleneceği henüz kesin değil. Duruşmada ayrıca Emre İper de ilk defa ifade verecek.

Cumhuriyet davasının Silivri'de görülecek ikinci duruşması öncesi Cumhuriyet Davası Koordinasyonu olarak gazetecilerin yapmak istediği açıklamaya valilik izin vermedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP’li vekiller Meral Danış Beştaş ve Ertuğrul Kürkçü ile birlikte basının karşısına geçerek, gazetecilerin hazırladığı metni, gazeteciler adına okudu. 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Kerestecioğlu "Basın açıklaması yapmak isteyen gazeteci arkadaşlarımı engelleyen bir iktidarla karşı karşıyayız. O zaman biz de gazeteciler yerine onların metnini okuyoruz şu anda” dedi. 

"Gazetecilere özgürlük"

Metinde şu ifadeler yer aldı: 

“Gazetecilere özgürlük. Gazetecilere yönelik baskıların simgelerinden Cumhuriyet davasının ikinci duruşması için Silivri’deyiz. Tutuklu arkadaşlarımızı alıp dönmeyi istiyoruz. Sadece onların değil, bütün tutuklu gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz.” 

“Türkiye’de yüzlerce gazeteci hapiste. Binlerce gazeteci işsiz kaldı. Muhalif gazeteler ve gazeteciler, iktidarın icraatlarını eleştirdiği her haber nedeniyle soruşturmalara maruz kalıyor. Cumhuriyet’in beş yazar ve çalışanı hala tutuklu. Gazetecilerin tutuklanması gerekçesi arasında yayın politikasının değişmesi dahil yer alabiliyor.” 

“Yüzlerce internet sitesi, anayasaya aykırı erişim engeli kararlarıyla kapatılırken, sansür ve otosansür olağanlaşıyor. Onlarca gazeteci, baskı ve sansür nedeniyle ülkeyi terk etti. Basın özgürlüğü için, demokrasi için milyonlar direnmeye devam ediyor. Halkın haber alma hakkı önündeki, basın özgürlüğü önündeki engellere son verilsin. Gazetecilere özgürlük.” 

Kerestecioğlu sözlerini “Bu aslında gazeteci arkadaşların okuması gereken bir metin, biz temsilen okuduk. Bu utanç da buraya yeter sanıyorum” diye bitirdi.

Kategoriler

Güncel Basın



Yazar Hakkında