İsrail: Filistinli futbolcu serbest

İsrail 3 yıldır cezaevinde tuttuğu Filistin Milli Takım futbolcusu Mahmut el-Sarsak'ı uluslararası kamuoyu ve FIFA'nın da baskılarıyla serbest bıraktı. Sarsak gözaltı uygulamasını protesto etmek için açlık grevi başlatmıştı. İsrail, Sarsak'ı İslami Cihat örgütüyle bağlantılı olduğu için alıkoyduğunu söylese de futbolcu bu iddiayı reddediyordu.

 

İsrail'in yargı kararı olmadan üç yıldır cezaevinde tuttuğu Filistinli futbolcu Gazze'ye döndü.

Mahmut el-Sarsak ambulans ile götürüldüğü Gazze'de kahramanlar gibi karşılandı.

Sarsak gözaltı uygulamasını protesto etmek için açlık grevi başlatmış ancak daha sonra erken bırakılacağı vaadi üzerine eylemini sonlandırmıştı.

İsrail, Sarsak'ı İslami Cihat örgütüyle bağlantılı olduğu için alıkoyduğunu söylüyordu.

Ancak 25 yaşındaki futbolcu bunu reddediyor.

Sarsak'ın Gazze'ye götürülüşü sırasında düzenlenen karşılama etkinliklerine İslami Cihat üyeleri de katıldı.

İslami Cihat, yayımladığı bildirde, Sarsak'ın 'İsrail gardiyanına karşı zafer elde ettiği'ni ilan etti.

Sarsak'ın serbest bırakılması için yapılan girişimlere uluslararası futbolun çatı örgütü FİFA da destek verdi.

FİFA, Sarsak'ın tutukluluğundan kaygı duyduğunu belirtip, serbest bırakılmasını sağlamak için İsrail Futbol Federasyonu'ndan devreye girmesini istedi.

İngiltere Premier Ligi'nin eski yıldız oyuncusu Eric Cantona da Sarsak'ın serbest bırakılması için hazırlanan dilekçeye imza atanlar arasındaydı.

 

FIFA da müdahil oldu

İslami Cihat, yayımladığı bildirde, Sarsak'ın 'İsrail gardiyanına karşı zafer elde ettiği'ni ilan ederken, Sarsak'ın serbest bırakılması için yapılan girişimlere Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) da destek verdi.

FIFA, Sarsak'ın tutukluluğundan kaygı duyduğunu belirtip, Sarsak'ın serbest bırakılmasını için için İsrail Futbol Federasyonu'nun devreye girmesini istmişti.

Filistin Olimpiyat Takımı kalecisi Omar Abu Rois ve Ramallah takımı oyuncusu Mohammed Nimr ise hala İsrail tarafından mahkemeye çıkarılmadan cezaevinde tutuluyorlar.

Cantone ve Kanoute'den destek

İngiltere Premier Ligi'nin efsanelerinden Eric Cantona ve Sevilla'dan Çin'e bu sezon sonunda transfer olan Mali'li Frederick Kanoute de Sarsak'ın serbest bırakılması için destek verenler arasındaydılar.