Almanya Dışişleri Bakanı: Türkiye!'ye silah ihracatını büyük oranda dondurduk

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye silah ihracatının büyük kısmını dondurduklarını açıkladı.

Reuters'ın haberine göre, Bakanı Sigmar Gabriel, silah ihracatına ilişkin olarak, “Türkiye'nin bize gönderdiği bütün büyük talepleri karşılamayı, ki bunların sayısı az değil, dondurduk" dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre açıklama, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın Pazartesi günü düzenlediği bir panel sırasında geldi. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Martin Schaefer daha erken saatlerdeki bir basın toplantısında Türkiye'de bu hafta sonu bir Alman çiftin gözaltına alındığını düşündüklerini söylemişti. 

İktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) eski lideri olan Sigmur Gabriel, eğer bir NATO üyesi talep ederse, Berlin'in silah göndermekle yükümlü olduğunu hatırlattı, ancak bunun şu an mümkün olmadığını söyledi.

Gabriel, silah ihracatının, uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiş olması ya da silah yerine araç talebi olması gibi istisnai durumlarda mümkün olacağını söyledi. 

Türkiye ve Almanya arasında devam eden gerilim, son olarak Türkiye’nin vatandaşlarına Almanya’ya ilişkin seyahat uyarısı yapmadı üzerine artmıştı. 

Bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk vatandaşlarına Almanya'ya gelmeleri çağrısında bulundu. Merkel, "Burada hiçbir gazeteci tutuklanmıyor. Gazeteciler gözaltına konmuyor. Burada ifade özgürlüğü ve kanunların üstünlüğü var. Bununla gurur duyuyorum" demişti.

2016'da 49 milyon euro

Almanya Ekonomi Bakanlığının bir soru önergesine verdiği cevaba göre, Almanya NATO müttefiki Türkiye'ye 2016 yılında 49 milyon euro değerinde silah ve mühimmat satışı yaptığını kaydetti. Bu rakam 2015'te ise 26 milyon 500 bin euro'ydu. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında