Macaristan ‘baltalı katil’ için 7 milyon rüşvet yedi iddiası

Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı baltayla katlettikten sonra Macaristan’da tutuklanan, 2012’de de Azerbaycan’a iade edilip kahraman ilan edilen ‘baltalı katil’ lakaplı subay Ramil Seferov’un iade sürecinde Azerbaycan’dan Macaristan hesaplarına 7 milyon dolar aktarıldığına ilişkin bir iddia su yüzüne çıktı.

Macaristan’da 2004’te düzenlenen NATO Semineri’nde Gurgen Margaryan isimli Ermeni subayı uykusunda 16 balta darbesiyle katleden Azeri subay Ramil Seferov, 2012’de ülkesine iade edilmişti. Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından affedilen Seferov, ülkesinde kahraman gibi karşılanmış; binbaşılığa terfi edilmesinin yanı sıra kendisine ev ve hapiste yattığı süre boyunca yatırılmayan sekiz yıllık maaşı verilmişti. 

Yeni yayımlanan bir rapora göre, Ermenistan, Macaristan ve Azerbaycan arasında diplomatik krize neden olan olayda Macaristan göründüğü kadar masum olmayabilir.

Macaristan merkezli yolsuzluk karşıtı Átlátszó internet sitesinde bu hafta yayımlanan bir rapor, baltalı katili Azerbaycan’a iade eden Macaristan’ın Orban Hükümeti, karşılığında 7 milyon dolar para almış olabileceğini belirtiyor.

Skandal, geçtiğimiz haftalarda önce Danimarka’nın Berlingske, ardından da Guardian gazetesinde yayımlanan, Azerbaycan’ın karmaşık kara para aklama şeması sayesinde ortaya çıktı. ‘Azerbaycan Çamaşırhanesi’ isimli araştırmacı gazetecilik dosyasında, Azerbaycan’ı yöneten elitlerinin 2,9 milyarlık gizli bir fonu, Avrupalı siyasetçilere ve gazetecilere para vermek, lobicilik faaliyetleri yürütmek, lüks ürünler satın almak ve kara para aklamak için kullandığı belirtiliyor. Bu gizli fondan yaklaşık 15 bin hesap işlemi yapıldığı tahmin ediliyor.

2012’de, Macaristan’ın Seferov’u Azerbaycan’a göndermesinin hemen ardından, Macaristan’ın MKB Bankası’nda Azeri bir politikacının oğlunun adına açılan bir hesaba 7 milyon dolarlık bir para yatırıldı. Hesap, 2015 yılında katlanan ve Azerbaycan hükümetiyle de yakın bağları olan bir offshore bir şirketle bağlantılıydı. Macaristan’a ulaşan para Metastar Invest LLP isimli bir şirket tarafından Velasco International Inc. şirketiyle bağlantılı olan bir Macar banka hesabına transfer edildi. Velasco International Inc, Macaristan ve Azerbaycan’la derin bağlantıları olduğu bilinen bir şirket. Britanya Virjin Adaları’na kayıtlı bulunan şirket, aynı zamanda Bahama adalarıyla bağlantılı Nothingham Holding Ltd. isimli bir offshore şirketin de hissedarlarından biri.

Victor Orban Hükümeti, 2012’de Seferov’un Azerbaycan’da affedilmesinin ‘hayal kırıklığı’ olduğunu söylemişti.

Yayımlanan bu yeni rapor Seferov’un serbest bırakılması ve yatırılan yüklü miktarda para arasında henüz kesin bir bağ kurmasa da inkar edilemeyecek kadar güçlü kanıtlar bulunduğunu ortaya koyuyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında