“Surp Giragos’a biz giremezken hırsız giriyor”

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 2015 yılında başlayan ‘hendek operasyonları’nda kapatılan ve hala kapalı olan Sur’daki kiliseye kendileri girememelerine rağmen hırsızların girip kiliseyi yağmaladığını söyledi.

Doğan Haber Ajansı’na (DHA) konuşan Ayık, 2011 yılında 5 milyon lira harcanarak 31 yıl aradan sonra ibadete açılan Ermeni Cemaatinin Ortadoğu'daki en büyük ibadet merkezi konumundaki kiliselerinin, yasaklı bölgede olmasına rağmen hırsızların yağmasına uğradığını söyledi.

Merkez Sur ilçesinde bulunan, yaklaşık 31 yıl kullanılmadığı için yıkılmaya yüz tutan ve 5 milyon lira harcanarak 2011 yılında yeniden ibatede açılan Ermeni Surp Giragos Kilisesi, Kasım 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında süren hendek-barikat operasyonlarından büyük hasar gördü.

Agos, geçtiğimiz günlerde kilisenin uğradığı büyük hasarı gözler önüne sermişti. Armenian Weekly Gazetesi’ndeki haberden alınan görsellerde kilisenin büyük zarar gördüğü, İsa Mesih’in tablosunun da parçalandığı görülüyordu

"Su tulumbası bile çalındı”

Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, onarılmayı bekleyen kiliseye hırsızların dadandığını belirtti. Yaşanan hırsızlık olaylarına tepki gösteren  Ayık, yasak nedeniyle kendilerinin bile rahat giremediği kiliseden hırsızların her gün eşya çaldığını söyledi. Ayık, kilisenin bulunduğu alanın halen yasaklı bölge olması nedeniyle oraya gidip kilisenin son durumunu görmek için en az 10 yerden izin almak zorunda olduklarını belirterek, "Biz oraya gitmek için bir çok yere başvurup izin alırken, hırsızlar cirit atıyor. Operasyonlar bittikten ve kilise ağır hasar gördükten sonra su tulumbası ve elektrik panosu dahil kiliseden bir çok malzeme çalındı. Yetkililerin önlem almasını istiyoruz" dedi.

Onarım için ihale bekleniyor 

Kilisenin onarımını Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapacağını belirten Ayık, onarım ihalesi için yetkililerle temas halinde olduklarını, ihalenin hala yapılmadığını ifade etti. 



Yazar Hakkında