Diaspora Konferansı Ermenistan’da devam ediyor

6. Ermenistan Diaspora Konferansı, 71 ülkeden 1800 konuğun katılımıyla dün Yerevan’da başladı. Bugün devam eden konferansta sunum yapanlar arasında HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan da vardı.

Bu sene altıncısı Karen Demirciyan Spor Kompleksi’nde düzenlenen, “Karşılıklı Güven, Birlik ve Sorumluluk’ başlıklı konferansta ulusal güvenlik, savunma, dış politika ve ekonomik kalkınma konuları başta olmak üzere sunumlar düzenlenecek. 

Dün başlayan konferansın açılışını Ermenistan Diaspora Bakanı Hranush Hakopyan yaptı. İki gün sürecek konferansın açılışına Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Karabağ Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan, Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I katıldı.  

Sarkisyan açılış konuşmasında Karabağ meselesine değindi; Azerbaycan’ın Ermeni karşıtı siyasetinin karşılıklı ödün verme sürecini sekteye uğrattığını savundu. Sarkisyan ayrıca, diasporaya Ermenistan’a yerleşme ve 2020 yılına kadar ülkenin nüfusunu arttırma çağrısı yaptı. 

Bako Sahakian ise konuşmasında, “Ermenistan yurdunun karşı karşıya kaldığı meselelerle ilgili kolektif bir yaklaşımın yararlı olduğunu” dile getirdi. 

Katolikos Karekin II, 'Ermenistan’ın sorunlarını çözmek konusunda her Ermeninin bir asker ve hizmetkar’ olduğunu söylerken Aram I, Ermenistan-Diaspora arasındaki ilişkiye dair eleştirilerde bulundu. Ermenistan’ın boşaldığını, diasporanın ise nüfusunun arttığını söyleyen Aram II, “bu tehlikeli gerçeğin karşısında rastgele inisiyatifler yaramıza merhem olamaz. Zamanın işaretleri dikkatle okunmalı, teşhis iyi konulmalı” dedi.  

Diaspora Konferansına Rusya ,Türkiye, ABD, Arjantin, Kanada, Lübnan, Suriye, İran, Karabağ ve Avustralya’dan büyük delegasyonlar katılırken Malezya, Japonya, Meksika ve Sudan da konferans tarihinde ilk kez katılım gösterildi. 

Garo Paylan: Sadece demokratik bir Türkiye Soykırımı tanıyabilir 

Konferansın davetlisi olan HDP milletvekili Garo Paylan, bugün düzenlenen oturumda konuştu. Türkiye devletinin soykırımı inkar siyasetine değinen Paylan, “tedavi edilmemiş bir yaramız var ve sadece Türkiye’de, Anadolu’da bu yaranın tedavi edilebileceğini biliyoruz. Sadece demokratik bir Türkiye’de Ermeni Soykırımı’nı tanıyabilir ve Ermenistan Türkiye sınırını açabilir” dedi. Kendisi ve diğer HDP üyelerinin Türkiye’nin demokratikleşmesi için çalışmalara devam ettiklerini vurgulayan Paylan, “açıkçası demokrasi mücadelesi hiç kolay değil ve geçtiğimiz iki sene içinde gördük ki milliyetçilik kolayca kazanabiliyor” dedi. 

 



Yazar Hakkında