Varisten korunmak için hareket edin

Toplardamarın içinde yer alan kapakların çalışmaması veya damardaki bir tıkanıklık sonucunda meydana gelen varisler, her yaşta karşılaşılabilen bir sorun. Zamanında müdahale edildiğinde kolayca tedavi edilebilen varisleri, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Aybanu Gökçen’e sorduk.

Varis nedir, nasıl oluşur?

Varis, toplardamarların genişlemesi ve cilt üzerinde görünür hale gelmesidir. İki ana sebeple oluşur. Birincisi, toplardamarların içindeki kapakların çalışmaması, ikincisi de toplardamarların içinde herhangi bir yerde tıkanıklık olmasıdır. Bu tıkanıklık genellikle daha önce geçirilmiş pıhtılara bağlıdır. Akut dönemde, pıhtı ilk oluştuğunda bir tıkanıklık yaratır. Daha sonra o pıhtı erir ama eridiğinde bir miktar sekel bırakır ve yine tıkanıklığa sebep olur. Her iki durumda da kanın aşağıdan yukarı yani bacaklardan kalbe dönmesi zorlaşır. Bu da ayaklarda birtakım şikâyetlere ve özellikle varis oluşumuna yol açar. 

Varise daha sık kimlerde rastlanıyor?

Aslında, varisi her yaşta görebiliyoruz. Yani, gençlerde de rastlanıyor ama yaşlılarda belirtiler daha ciddi hale gelmiş oluyor. Gençlerde erken yaşlarda gördüğümüz varislerin bazıları doğumsal anomalilere bağlı olabilir ama en sık, ailesel yatkınlık sebebiyle damar içi kapak problemleri şeklinde ortaya çıkar. Öte yandan, aşırı kilo alıp vermeler ve art arda yapılan doğumlar erkeklere oranla kadınlarda biraz daha sık varis görülmesine sebep oluyor. Ama asıl olarak, çok uzun süre ayakta durarak çalışanlarda (aşçılar, fırıncılar, kuaförler, güvenlik görevlileri, cerrahlar, öğretmenler...) ve çok uzun süre oturan kişilerde (çağrı merkezi çalışanları, masa başı işleri, bankacılar...) yaşam şartlarının getirdiği ciddi bir risk oluşur.

SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kategoriler

Toplum Sağlık



Yazar Hakkında