Balmumcu'daki antisemit pankart meclis gündeminde

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’deki (IKBY) bağımsızlık referandumunun ardından, 27 Eylül’de İstanbul Balmumcu’da altgeçit köprüsü üzerine asılan, nefret söylemi içeren anisemit pankart meclis gündemine taşındı.

Balmumcu’da üst geçite asılan pankartta “Yahudi asıllı Barzani/ Biz senin kim olduğunu ve amacının Kürdistan değil büyük İsrail olduğunu biliyoruz/bir gece ansızı geleceğiz’ yazıyordu.  

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, nefret söylemi içere pankartı meclis gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle hazırlanan soru önergesinde, daha evvel defalaraca saldırıya uğramış olan Neve Şalom Sinagogu önünde iki ay önce İstanbul Alperen Ocakları’nın gösteri yaptığını ve gösteri sonrası tekmeler ve taşlarla sinangoga saldıranlar olduğu hatırlatıldı; “Konuya dair 15 Ağustos 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’a bir soru önergesi ileterek Sinagog’a saldıranlar hakkında soruşturma açılıp açılmadığını, saldırının nasıl engellenemediğini ve nefret suçlarına karşı ne gibi önlemler alındığını sorduk, fakat önergemize bir yanıt alamadık” dendi.  

Paylan’ın Soylu’ya ilettiği sorular şöyle:  

  1. Onlarca kameranın önünde Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren pankartı asanlar tespit edilmiş midir?
  2. Pankartı asanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
  3. 20 Temmuz 2017 günü, Neve Şalom Sinagogu’na saldıranlar adalete teslim edilmiş midir?
  4. Geçtiğimiz 2 ay boyunca, Sinagog’a saldıranlar hakkında soruşturma açılmamışsa, bunun gerekçesi nedir?
  5. Yahudilere karşı tekrarlanarak işlenen bu ve benzeri antisemit nefret suçlarının cezasız kalmasının, yeni nefret suçlarını cesaretlendirdiğini düşünüyor musunuz?
  6. Nefret suçları hakkında bakanlığınız personeli eğitimden geçmekte midir?

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında