'Yasin Hayal MİT’e gidiyordu'

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci gününde devam ediyor. Tutuklu sanık Ercan Gün, jandarma görevlisi Veysel Şahin’in kendisine Hayal’in MİT’e gidip geldiğini söylediğini iddia etti.

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci gününde devam ediyor. Duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla tarafların avukatları da katıldı. Ercan Gün, gözaltında beraber kaldığı jandarma görevlisi Veysel Şahin’in Hayal’in MİT’e gidip geldiğini söylediğini iddia etti. 

Tutuklu sanıklardan Fox Tv Haber Müdürü Ercan Gün savunma yapmaya devam ediyor.  

Gün, yaptığı haberle uluslacıların hedef alındığı iddialarına cevap verdi. Gün savunmasında ‘‘Yaptığım haberle ilgili zarar gören, müşteki olan kimse yok. O nedenle nasıl savunma yapacağımı da bilmiyorum. Bu haberi yaptığım için mağdur olduğunu söyleyen kimse yok. Bu haberi yayınlayarak ulusalcıların hedef alındığı söylenemez. Haberde ne Ergenekon, ne ulusalcı lafı geçmiyor. Bir haberle Ergenekon operasyonu yapıldıysa bu beni haberim değil. Benim yaptığım haber yüzünden Ergenkeon soruşturmasına dahil olan kimse yok. On yıl sonra bir haber böyle yorumlanırsa, gazeteciler bu işin içinden çıkmaz’ diye konuştu.’’ 

Ercan Gün, savcılık sorgusunda, Emniyette gözaltında olduğu sırada Jandarma görevlilerinden Veysel Şahin’in kendisine ‘Yasin Hayal, Trabzon’da MİT’e gidip geliyor’ dediğini söylemişti. Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, Ercan Gün’e bu ifadeleri sordu. Gün, Savcılık ifadesini doğruladı. Mahkeme Başkanı Horasan, bunun üzerine Veysel Şahin’e söz verdi. Veysel Şahin, Ercan Gün’e böyle bir şey söylemediğini iddia etti. 

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da Gün’e Veysel Şahin’le olan görüşmesini sordu. Gün, şunları söyledi, ‘’Emniyett Veysel Şahin’le beraber aynı hücredeydik. Bana cinayetten 15 gün önce MİT’in Yasin Hayal’e göreve verdiğini, Hayal’in MİT’e gidip geldiğini söyledi. Ancak ne görevi olduğuğunu söylemedi. Kimden duyduğunu söylemedi. Başımı derde sokmak istemiyorum dedi. Ayrıca kendisine verilen vaatlerin yerine getirilmediğini o nedenle ifade verdiğini anlattı.’’

‘Dava sulandırılmamalıdır’

Gün’ün savunmsının ardından eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu savunmasını yapmaya başladı. Celepoğlu, cinayet yaşandığı dönemde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkezi amiri olarak göre yapıyor. Celepoğlu, 15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından Silahlı Kuvvetlerden ihraç edilmişti. 

Celepoğlu savunma yaptı. Celepoğlu, ‘‘Geçmişteki kumpas davalarına bener şekilde monte edilmekten üzüntü duyuyorum. Dink ailesinden ve sizden isteğim bu davanın sulandırılmasına izin vermemnizdir. Bu dava sulandırılmamalıdır’’ dedi. 

Celepoğlu, savunmasında, somut iddialar olmadan tutuklandığını, basında çıkan haberlerle algı operasyonları yapıldığını ve hedef alındığını söyledi. Davaya hukuksuz şekilde dahil ediliğini iddia etti. Hakkında çıkan haberleri okuyarak yalanlandı. İstanbul Jandamra Komutanlığına Temmuz 2008’de atandığını söyleyen Celepoğlu, cinayet olduğu dönemde, yurt dışında, İtalya’da dil kursunda olduğunu savundu. 

Celepoğlu, İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkezi’nin (İDAM) jandarma istihbarat personelinin elde ettiği bilgilere müdahale yetkisi olmadığını söyledi. 

Celepoğlu, Jandarma İstihabrat yapılanması hakkında bilgi vererek Emniyet İstihbarat Şubeleri arasındaki farkı anlattı. Hakkındaki iddiaları reddederek tahliyesini istedi. 

Dink cinayeti davası perşembe günü devam edecek. 


Kategoriler

Güncel

Etiketler

Dink Dink davası