Ermenistan-AB ilişkileri hareketleniyor

3 Ekim Pazartesi günü Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ile bir araya gelmek için Yerevan’daydı. Görüşme sonrası, Hahn ve Nalbantyan’ın katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında AB-Ermenistan ilişkileri ve vize regülasyonları hakkında merak edilen sorular cevaplandı.

“Temaslarımız, toplantılarımız ve  uzun süredir yürüttüğümüz diyaloğun periyodik bir devamı olan bu görüşme Nalbandyan ile bu yıl yaptığımız altıncı temas. Beşinci buluşmamız 8 Eylül’de Tallin’de AB ve Doğu Ortaklığı üyesi ülkeler Dışişleri Bakanları buluşması çerçevesinde gerçekleşmişti. Bugün Yerevan’da orada yarım bıraktığımız konuları tartışma şansı bulabildik” diyen Johannes Hahn Ermenistan’ın AB’ye emin adımlar ile yaklaşıyor olmasının kendilerini çok sevindirdiğini ve bu yaklaşımı tüm bölge ülkelerinden beklediklerini dile getirdi. 

Nalbandyan da Ermenistan’ın AB’yle sıkı bağları olduğunu ve karşılıklı ilgi uyandıran tüm alanlarda işbirliğini genişletmeye kararlı olduğunun altını çizdi. Ermenistan Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “AB, ülkemizde devam eden reformlara, insan haklarının korunmasına ve hukuk üstünlüğünün sürekliğinin teşviki ve demokratikleşmenin pekişmesi konularındaki çabalarımıza büyük katkı sağlıyor. Riga Doğu Ortaklığı Zirvesi Ortak Bildirisinin ruhuna uygun olarak son iki yıl süresince işbirliğimiz, Ermenistan’ın Horizon 2020 ve COSME katılımlarıyla kendini gösterdi, Ortak Hava Bölgesine ilişkin anlaşmaya katılıma dair ise müzakereler başladı” Nalbandyan Brüksel Zirvesi ön hazırlık çalışmaları konularında Hahn’la önemli konular tartıştıklarını da söyledi.

Ön imzalar atıldı

Süreç hakkında bilgi veren Hahn “Ermenistan-AB Kapsamlı ve Genişletilmiş İşbirliği Anlaşmasının nihayete ulaştırıldığının ve ön imzaların atıldığının altını çizmek isterim. Bunun imzalanması Kasım’da Brüksel’de yapılacak AB Doğu Ortaklığı Zirvesinin esas kazanımlarından biri olarak kabul edilebilir” dedi. Hahn Ermenistan-AB gündeminde toplumlar arası temasların teşvikinin önemli bir yer tuttuğunu, Vize Rejimi Serbestliği konularının da ilerdeki dönemlerde gündeme geleceğini belirtti.

Nalbandyan Hahn’a ayrıca Karabağ sorununun barışçıl çözümü yönünde Ermenistan ve AGİT Minsk Grubu ülkelerinin çabaları ile  Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının buluşmasına yönelik ön hazırlıklar konusunda bilgi verdiğini söyledi.  Hahn ise AGİT Minsk Grubu ülkelerine, AB’nin koşulsuz ve tam desteğini bir kez daha teyid etti.

Vize için “Kasım” beklentisi

Yerevan kulislerinde, yapılan görüşmelerde, Ermenistan hükümetinin Kasım ayında AB vize uygulamasının serbestleştirilmesi için AB’ye "iç hazırlıklar" çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca  Avrupa Birliği’nin eski Sovyet ülkelerinden Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile imzaladığı bir dizi vize anlaşmasının benzerlerinin Ermenistan’la yapılabileceği tartışılıyor. AB Ermenistan Delegasyonu Başkanı Piotr Switalski’nin 26 Eylül'de Yerevan’da düzenlenen  bir yuvarlak masa toplantısında, "bazı iyi haberlerin" Kasım zirvesinde ilan edileceği yönündeki umutlarını dile getirmesi, bu beklentilerin temelini oluşturmakta.

 

Etiketler

AB Ermenistan


Yazar Hakkında