Seçim süreci için ‘120 gün’ formülü

Patrik Kaymakamı Karekin Bekçiyan, gündemdeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Kumkapı’daki Patrikhane binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda seçim sürecine dair dilekçeye devletten gelecek yanıt için iki ay daha beklenmesi görüşü ağırlık kazandı. Bekçiyan, kendisi hakkında “devlet açısından kabul edilebilir bir isim değil” şeklinde basına demeç veren Amerika Doğu Bölgesi Ruhani Önderi Başepiskopos Khajag Barsamyan’a da tepki gösterdi.

Değabah (Patrik Kaymakamı)  Karekin Bekçiyan 5 Ekim Perşembe günü Patrik seçimi sürecinde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bekçiyan’a Müteşebbis Heyet Sözcüsü Sebu Aslangil ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan da eşlik etti.

Toplantının başında konuşan Müteşebbis Heyet sözcüsü Sebu Aslangil, gelinen süreci değerlendirdi. Seçmen listelerini güncellemek için kilise vakıflarına çağrıda bulunduklarını belirten Aslangil, sadece bir vakfın listeleri göndermediğini kaydetti. Aslangil Heyet adına bu vakfa bir yazı yazacaklarını ifade etti. 

Aslangil, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’ne hala girilemiyor olması nedeniyle Diyarbakır’da sandık kurulamayacağını, sandığın yakın bir ilde kurulmasına çalışılacağını söyledi.

Aslangil seçim tarihine dair heyetin görüşlerini de içeren dilekçenin 9 Ağustos’ta İstanbul Valiliği’ne iletildiğini hatırlattı. Aslangil “Bu dilekçeyi idari bir işlem gibi görürsek, -ki aslında değil- 60 günlük bir yanıt süresi var.  9 Ekim tarihi böyle ortaya çıktı. Ancak geçmiş örneklerde devletin 100. gün ya da 110. günde yanıt verdiği de olmuş. Yine öyle olabilir” dedi. Bu çerçevede devletten gelecek yanıt için 9 Ekim’den sonra 60 gün daha beklenmesi görüşü ağırlık kazandı. Yine yanıt gelmemesi durumunda ne yapılacağı ise önümüzdeki günlerde belirlenecek. 

Barsamyan’a tepki

Değabah Bekçiyan, basın toplantısında Amerika Doğu Bölgesi Ruhani Önderi Başepiskopos Khajag Barsamyan’ın Jamanak gazetesine verdiği demeci hatırlattı. 

Barsamyan bu demeçte, tüm adımların devletle eş güdümlü atılması gerektiğini söylemiş, sürecin yanlış yürütüldüğünü savunmuştu. Barsamyan ayrıca  Bekçiyan’ın devlet açısından kabul edilebilir bir isim olmadığını öne sürmüş, hangi adayın kabul edilebilir olduğunu anlamak için devletle temasa geçilmesi gerektiğini savunmuştu.  

“Burada hiçbir kaos yok, tersine huzur var, bu rahatsız ediyor insanları” diyen Bekçiyan seçim sürecinde atılan adımlarda hiçbir yanlış olmadığını vurguladı. Değabah seçildiği seçimin kendisi tarafından organize edilmediğini hatırlatan Bekçiyan “Eğer devlet buna izin vermiyorsa bu baştan söylenmeliydi, o zaman ertelerdik” dedi. 

Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun bazı gazetelere ilan vererek kendisini istifaya davet etmesini de hatırlatan Bekçiyan “Herkes fikrini söyleyebilir ama 1-2 kişinin söylemesiyle bu iş olmaz, yine seçim yapılır öyle karar verilir” dedi. 

Seçimin yapılabilmesi için herkesin yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Bekçiyan “Halk isterse devam ederim, istemezse devam etmem” diye konuştu. 

Bekçiyan, Khajag Barsamyan’a telefon açıp neden böyle bir demeç verdiğini de sorduğunu belirtti. “ABD’de oturuyor, bir defa bile buraya gelmedi, nereden biliyor gelişmeleri?” diyen Bekçiyan devlet tarafından ona iletilen bir konu varsa gazetelere beyanat vermek yerine bunu bizzat kendisine iletmesi gerektiğini söyledi

Randevu arayışı 

Bedros Şirinoğlu’nun kendisine “Devlet seçime şimdilik izin vermeyecek ama sizin kalmanızda sakınca görmüyor” dediğini aktaran Bekçiyan bunun üzerine Şirinoğlu’ndan devletin bir temsilcisi ile kendisine randevu ayarlamasını iki kez rica ettiğini ancak bu konuda hala bir gelişme olmadığını söyledi. Bekçiyan “Neden kendiniz randevu talep etmiyorsunuz?” sorusuna ise “Şirinoğlu bugüne kadar devletle ilişkileri yürüten kişi, üzerinden geçmek istemedim, bundan sonrasında nasıl bir yol izleyeceğimize karar vereceğiz” şeklinde yanıt verdi.

Bekçiyan gelişmeleri Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’ye de aktardığını da ifade etti. Eçmiadzin’de yapılan protokolde seçim olmaması durumunda altı ay içinde güven oylaması yapılacağı maddesi bulunduğunu hatırlatan Bekçiyan, bu yola başvurmanın da mümkün olduğunu söyledi. Aslangil ise bu konuda nihai karar için süreçteki aksaklıkların nereden kaynaklandığına bakılacağını ifade etti. 

Bekçiyan ayrıca 16-30 Ekim tarihleri arasında bazı temaslar için Almanya'da olacağını söyledi.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

Yetvart Danzikyan

KARDEŞÇESİNE