Sayat Nova’dan Ermenistan’daki ikinci konser dizisi

Sayat Nova Korosu, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Yerkum enk Gomidas’ (Gomidas Söylüyoruz) Festivali kapsamında geçen hafta Ermenistan’ın Yerevan ve Gümrü şehirlerinde konserler verdi.

Diaspora Bakanlığı’nın ‘İm Hayastan Paradon’ (Benim Ermenistan’ım Festivali) ekibi tarafından 25-28 Eylül arasında düzenlenen festivalde İran, Ürdün, Lübnan, Rusya da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden Ermeni müzisyenler ve korolar sahne aldı. Sayat Nova Korosu, bu festival vesilesiyle Ermenistan’da ikinci kez sahne almış oldu. Koro, daha önce de 2008’de Kardeş Türküler ekibiyle birlikte Yerevan ve Vanadzor’da konserler vermişti.

Festivalin ilk günü Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan, tüm katılımcıları makamında ağırladı. Hagopyan, burada yaptığı konuşmada, Ermenistan-Diaspora ilişkilerine verdikleri önemi vurgulayarak, bu tür festivallerin birliktelik için vesile olduğunu söyledi.

‘Diasporadaki sanatçılarla bağ kurduk’

Koronun şefi Melikcan Zaman, Ermenistan’daki konserleri ve festivali Agos’a değerlendirdi: “Gomidas adına düzenlenen bir festivalde yer almak bizim için başlı başına önemliydi. Gomidas’ın bizler için önemi sadece besteci kimliği değil; o, aynı zamanda bu topraklarda doğmuş ve buradan yetişmiş bir besteci ve din adamı. Festivalin Diaspora Bakanlığı tarafından düzenlenmesi de bizim için bir artıydı. Bu festival hem Gomidas’ın eserlerinin bizim yorumlarımızla Ermenistan’da hayat bulmasına, hem de diasporada yaşayan diğer Ermeni sanatçılarla bir bağ/iletişim ağı sağlanmasına olanak tanıdı.

Ermenistan’da konser vermek bizim için hep farklı bir anlamı var. Bu, Sayat Nova Korosu’nun Ermenistan’daki ikinci konser dizisiydi. Her dizide Yerevan’da sahne almanın yanı sıra farklı şehirlerde de sahne almaya özen gösterdik. Daha önce Vanadzor’da konser verdiğimiz için bu sefer de festivalin Gümrü ayağına katıldık. Bizler burada elbette kendi kültürümüzü yaşatıyoruz, ancak Ermenistan’da rutin olan şeyler bizde haftada bir, bir dernek salonunda yan yana gelerek yapılabilen müzikler oluyor. Onarla aynı atmosferde müzik yapmak, Türkiye’de Ermenistan kadar köklü bir Ermeni müzik kültürünün olduğunu yerel sanatçılarla paylaşmak, her seferinde farklı müzikal dostluklar ve işbirlikleri yaratmak bizim için çok önemli adımlar oluyor. Sayat Nova Korosu önümüzdeki süreçte daha sık Ermenistan konserlerine imza atmasını umuyorum.”

 

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik