ABD’den Türkiye'ye vize ambargosu, Türkiye’den misilleme

Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, “Türkiye Hükümeti’ni tutumundan duyulan rahatsızlık ve elçilik personelinin güvenlik kaygısı” gerekçeleriyle tüm vize hizmetlerini durdurduğunu açıkladı. Türkiye’de bunun üzerine, ABD Büyükelçiliğini’nin yaıymladığı metne çok benzer bir metinle ‘vize hizmetlerini durdurduklarını’ açıkladı.

ABD Ankara Büyükelçiliği’nden resmi Twitter hesabı aracılığıyla İngilizce ve Türkçe olarak bir yazılı açıklama paylaşıldı. Elçilik, bunun öncesinde ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu personeli Metin Topuz’un tutuklanmasından duyduğu rahatsızlığı çok sert ifadeler ile kamuoyuna duyurmuştu.

Elçiliğin Pazar akşamı yaptığı yazılı açıklama şöyle: 

“Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla şu andan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.” 

Türkiye de yaptığı misilleme niteliğindeki açıklamada, ABD Ankara Büyükelçiliği’nin yazılı açıklamasıyla neredeyse birebir aynı ifadeler taşıyan bir açıklama yayımladı:

"Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır.
Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD'deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD'deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır." 

ABD'nin Türkiye'ye yönelik, göçmen olmayan her türlü vize hizmetlerini askıya alma kararı, prosedür bakımından sadece turist vizeleri değil öğrenciler, geçici çalışma izinleri gibi her alandaki Amerika’ya giriş için gerekli vize türlerini kapsıyor. 

Amerika’nın Ankara’da Büyükelçiliği yanı sıra İstanbul’da ve Adana’da konsoloslukları bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumartesi akşamı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunu aramış, iki bakanın görüşmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

ABD'nin vize yasağı uyguladığı ülkeler

ABD'nin vize başvurusunu durdurduğu ülkelerin arasında İran, Libya, Suriye, Yemen, kısmen Belarus ve Kamboçya bulunuyor.

Metin Topuz'un tutuklanması

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nın çalışanı Metin Topuz,  4 Ekim’de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasında tutuklanmıştı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, bu gelişmeden 'büyük bir rahatsızlık duyduklarını' açıklamıştı. 

ABD Adana Konsolosluğu'nun bir başka çalışanı ise bu yılın başlarında PKK'ya yönelik bir operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise internet sitesi üzerinden Türkiye'ye yönelik yeni bir seyahat uyarısı yayımlamıştı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında