Hak savunucularının iddianamesi hazırlandı: 15 yıla kadar hapis istemi

Büyükada’da gözaltına alınan insan hakkı savunucularıyla ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede Af Örgütü yöneticisi Taner Kılıç hakkında, "silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer hak savunucuları için "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi

AA'nın haberine göre, Büyükada'da gözaltına alınarak tutuklanan hak savunucularıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 17 sayfalık iddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İddianamede, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilerinden Taner Kılıç hakkında, "silahlı terör örgütü FETÖ üyesi olmak" iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer kişiler hakkında ise "silahlı terör örgütüne yardım etme" iddiasıyla 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

8'i tutuklu yargılanan 11 kişi hakkında hazırlanan iddianamede "gizli tanık 1" farklı ismiyle ifadesi alınan şahıs ile Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünce ifadesi alınan Ahmet Tunç Tunçten'in beyanları delili olarak sunuldu. Bu ifadeler doğrultusunda Büyükada toplantısının “devlet otoritesini zayıflatmak” amaçlı yapıldığı iddia ediliyor. 

İddianamede, Büyükada'daki söz konusu toplantıyı şüphelilerden Taner Kılıç'ın organize ettiği ancak FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı gerekçesiyle İzmir'de gözaltına alınınca toplantıya katılamadığı iddia edildi.   

İdianamede, "Şüphelilerin... "Adalet" ismiyle isimlendirilen yürüyüşün Gezi Parkı olayları benzeri şiddet içeren ve toplumda kaos oluşturacak olaylara dönüştürülmesinin amaçlandığı açıkça anlaşılmıştır" denildi. 

Evrensel’de yer alan habere göre Tutuklu insan hakları savunucusu İdil Eser'den çıkan dijital materyallerde açlık grevini cezaevinde sürdüren eğitimciler Semih Özakça ve Nuriye Gülmen ile ilgili belgenin çıkması, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin Güney Kore'den gaz ihracatının yapılmaması için Güney Kore Ankara Büyükelçiliğine yolladığı ifade edilen yazılar, suç olarak görüldü.

Ayrıca Taner Kılıç’ın bilgisayarından çıkan  “Darbe Sonrası-final.27446.doc” isimli Word belgesindeki “Türkiye: Darbe girişimi ve sonrasındaki baskının ardından insan hakları ağır tehlike altında” başlıklı yazının, “terör örgütleri lehine algı yaratmak” olduğu iddia edildi.  

Hak savunucusu Günal Kurşun'a ait “İstanbul Hayır Meclisleri Buluşması-Tartışmalar” isimli Word belgesi içerisindeki yazanlar suç olarak değerlendirilirken, belge içerisinde  Semih Özakça, Nuriye Gülmen ve  Berkin Elvan ile ilgili bölümler olduğu belirtildi. Hak savunucusu Veli Acu'nun Semih Özakça ve Nuriye Gülmen ile ilgili yazılarının olmasının yanı sıra, Abdullah Öcalan’nın yazmış olduğu “Mektuplar Belgeler Zafer Kazanan Tarzın Özdilidir”, “Nasıl Savaşmalı (Halk Savaşı Ve Ordulaşma Üzerine Cilt 1” ve “PKK’ye Dayatılan Tasfiyecilik Ve Tasfiyeciliğin Tasfiyesi” kitaplarının ve “4’lerin Gecesi” isimli kitabının PDF halini bulundurması suç sayıldı.

İnsan hakları savunucularının sosyal medyanın aktif olarak kullanmaları da suç unusur sayıldı, durum “Uuslararası internet sayfaları, Facebook, Twitter, çeşitli forum ve bloglar vb. sosyal paylaşım siteleri üzerinden kitlesel ve örgütsel her türlü etkinlik ve faaliyetlere çağrı yapıldığı, paylaşımlarda bulunularak propaganda yapmak” diye değerlendirildi.

İddianamede suçlamalar şu isimlere yöneltiliyor: Almanya vatandaşı Peter Frank Steudtner, İsveç vatandaşı Ali Ghravi, Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Veli Acu, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında