Barış akademisyenlerinin AİHM başvurusuna ret

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, OHAL KHK’larıyla ihraç edilen akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin yaptıkları başvuruyu reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin başvurusunu reddetti. 

Başvuru, çoğu Ankara Üniversitesi'nden 54 'Barış Bildirisi imzacısı akademisyen tarafından geçtiğimiz Haziran ayında yapılmıştı. 

Başvuruyla ilgili ön çalışma Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz, Nisan Kuyucu, İnci Solak Akman ve Tuğba Öcal tarafından yapılmıştı.

Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, AİHM’in ret kararıyla ilgili sosyal medyada yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Barış İçin Akademisyenler bizzat AİHM’in, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin söylediği şeyleri söyledi. Bunun için işlerinden oldukları yetmedi, şimdi bir de dava ediliyorlar. AİHM, Sözleşme’nin merkezinde yer alan söz hakkını hiçe sayarak, gidin en az on yıl iç hukukta uğraşın, sonra gelirsiniz diyor. (...) Bilim ve söz özgürlüğü geri dönülemez bir biçimde hiçe sayıldı. AİHM de açıkça onay veri bu faciaya.”

Başvuruyla ilgili ön çalışma Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz, Nisan Kuyucu, İnci Solak Akman ve Tuğba Öcal tarafından yapılmıştı.

AİHM daha önce açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için yapılan acil tedbir talebine de ret kararı vermiş, Gülmen ve Özakça’ya ilişkin hayati bir tehlike görmediğine hükmetmişti.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında