‘O zaman, neden olmasın?’

Osman Kavala’nın gözaltına alınmasından başka bir şey düşünemiyorum. Bu tutukluluğun onun için, Ayşe için, ailesi için ve sevdiği ülke için ne anlama geldiği konusunda endişeliyim.

Türkiye’de yaşamayan bir Ermeni’nin bu kadar üzgün olması garip mi? Özel bir insan ve bir dost olan bu insan için endişelenmem garip mi?  Eğer dost demek senin değerlerini, hatıralarını, hayallerini anlayabilen biri demekse, Osman Kavala’nın bir dost olmasında garip bir yan yok. Eğer dost demek, ihtiyacın olduğunda yanında olan biri demekse, o zaman Osman Kavala’nın bir dost olmasında garip bir yan yok. İnternet, Osman Bey’in bir dost olduğu duygusunu paylaşan, onun şefkat, empati ve yardıma ihtiyacı olanların dostu olduğunu düşünen insanların yazdıklarıyla dolu. Osman Kavala, Ezidilerin, Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, Türklerin, Rumların; aynı zamanda Azerbaycanlıların, Gürcistanlıların ve İranlıların da dostudur. O, amaca yönelik ve kendini adayan tavrıyla, bir dostun diğer bir dosta hissettirdiği gibi özel, seçilmiş ve eşsiz hissettirir bize kendimizi. Gerçekten de, eğer dostlarını listeleyecek olsa benim yukarıda yaptığım gibi karışık kategorilere bölmeyecekti. Muhtemelen her zamanki inceliği ve insanlığıyla, biri ya da birilerinin bir şeye ihtiyaç duyduğunu ve onun da bu ihtiyacı sağlayabilecek ya da sağlanmasını organize edebilecek durumda olduğunu söyleyecek, “o zaman neden olmasın? “ diyecekti. 

Gerçekten de neden olmasın? Neden geri kalanlarımız bu şekilde yaşamıyor?

Ama daha zor bir soru var. Gözaltına alındığında, benim, bir Ermeni’nin onun arkadaşı olduğunu söylemem faydalı mıdır? Dürüst olalım. Asıl soru şu: bu onun için zararlı mıdır? 

Belki zararlıdır. Belki de değildir. Zararlı olmaması için dua ediyorum. Ülkesini seven ve herkesin temel insan haklarını ve eşitliğini tanıyan Osman’ı onurlandırmak için bu satırları yazıyorum. Osman’la birlikte planlama yapmak ve çalışmak demek, ortak noktalarımızın sürekli olarak onun tarafından hatırlatılması demek. Ve paylaştığımız kırılganlıkları aşıp sanat ve kültür yoluyla daha iyisini yapmanın değerini anlamak.

O değişikliği sağlamak için, ileriye gitmek, ortak insanlığımızı kucaklamak için  şeffaf, ısrarcı ve onurlu bir şekilde çalışıyor. Uluslararası toplumun, onun serbest bırakılması için çağrılara katılmasının bir nedeni var. Osman Kavala kapsayıcı, dürüst ve anlayışlı bir partner.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Osman Kavala


Yazar Hakkında