Belçikalı hakim Katalan siyasileri serbest bıraktı

Görevden alınan Katalan lideri Puigdemont ve dört bakanı, sığındıkları Belçika'daki bir sorgu yargıcı tarafından koşullu olarak serbest bırakıldı.

Puigdemont, bağımsızlık referandumunun ardından Madrid'in Katalonya'da doğrudan yönetime başlamasından sonra Belçika'ya kaçmış; adil bir yargılama garanti edilmediği sürece İspanya'ya dönmeyeceğini söylemişti. 

Puigdemont ve eski bakanlar, bir İspanyol yargıcının kendileri için AB genelinde tutuklama emri vermesinin ardından, Belçika polisine teslim olmuşlardı.

BBC Türkçe’de yer alana habere göre, Belçika yargıcı kararında Puigdemont ve dört bakanın izinsiz ülkeden ayrılmasını yasakladı; kalacakları yerin adresini vermek zorundalar.

Carles Puigdemont ve bakanlar isyan, ayrılıkçılık ve kamu fonlarını kötüye kullanma suçlamalarına yanıt vermeleri için İspanya'da aranıyorlar.

Siyasilerin 15 gün içinde Belçika'da mahkemeye çıkması gerekiyor. Belçika'nın Puigdemot ve bakanlarını 60 gün içinde İspanya'ya iade etmesi gerekiyor. Ancak bunun için hukuki bir engel konulmadığı sürece iadenin çok daha çabuk gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Belçika Savcılığı'ndan yapılan açıklamada "Brüksel Savcılığı'nın aranan tüm insanların koşullu olarak salıverilmesi talebi sorgu yargıçlığı tarafından yerinde görüldü" denidi.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında