KİTAP/ԳԻՐՔ EKİM: Krikor Zohrab'ın kayıp insanları

Merhaba,

Bu sayımıza Şili’nin genç ve yaratıcı yazarlarından Carlos Labbé’nin ‘Loquela-Sayıklama’sı ile başlıyoruz. 1977 doğumlu, edebiyat, müzik ve sinema alanında eserler veren çok yönlü bir sanatçı olan Labbé, romanlarını “Okurları onlara seslenen, onları arayan, onların suç ortağı olduğunu iddia eden anlatıcılarla kurmacaya dahil etmek istiyorlar; aynı zamanda okurlardan araya mesafe koymalarını istiyorlar ki dönüştürücü olmayı amaçlayan cüretkâr edebi biçimlerle anlatı sorunu üstüne düşünebilsinler” cümleleriyle tanımlıyor. ‘Oyun’a dahil olmayı göze alan okurlar için Labbé tam aradıkları yazar. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

‘Sınırları Aşarak Yaşamak: Bir Sosyal Bilimcinin Yaşamından Anılar’, Benedict Anderson’ın Türkçedeki üçüncü kitabı. Kitabı değerlendiren Murat Cankara’nın dediği gibi, “Mahalledeki boş araziye iyi bir üniversite kurmak isteyenler, tez yaza(maya)nlar, tez konusu arayanlar, konusunu formüle edemeyenler, ABD’den gelip Türkiye’de saha araştırması yapan doktora öğrencilerinin cümlesini CIA ajanı belleyen akıl dolu sağcı ve solcularımız mutlaka okumalı bu kitabı.”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasının birinci yılına denk düşen günlerde ‘Seher’ yayınlandı. 12 öyküden oluşan bir ilk kitap olan ‘Seher’i Demirtaş, bir avukat, bir baba, bir eş, bir oğul, bir milletvekili ve bir yurttaş olarak kaleme almış. Kerem Görkem yazdı. 

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr