Macron’dan Ermenilere dostluk mesajı

Avrupa’nın genç ve sevilen lideri Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Kilikya Katolikosu Aram I’e bir dostluk mektubu gönderdi.

Mektuptaki detaylar Katolikosluğun resmi internet sitesinde yayınlandı.

Macron mektubuna, “Fransa, Ermenistan ve dünyanın farklı köşelerinde yaşayan Ermeni halkının gerçek ve samimi dostudur” ifadeleri ile başladı. Fransa Cumhurbaşkanı mektubunda ʺKarabağ sorununa bölgedeki tüm halklar yararına müzakereler yoluyla çözüm bulunması konusunda yükümlüyüzʺ derken Ermeni Soykırımı konusuna da değindi.

Macron “Ermeni Soykırımı’ndan 100 yıl sonra, Yakın Doğu hala şiddet ve tahakküm ortamında yaşamaktadır. Fransa tutumuna sadık kalarak, Türkiye de aralarında olmak üzere bölgedeki farklı ülkelerde gerçeklerin kabul edilmesi ve kolektif hafızanın muhafazasının önemini vurgulamaya devam edecektir. Bu hususu temin ederimʺ dedi.

Cumhurbaşkanı Macron, mektubunda Fransa’nın müttefikleriyle beraber, farklı etnik ve dini kimliklerin özgürce ve varlıklarını koruyarak Yakın Doğu’da yaşayabilmeleri ve bölgesel barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceğini bir kez daha teyid etti. Macron etnik ve dini özgürlüklerin korunmasının yanı sıra dini ve etnik aşırılığa ve şiddete karşı mücadeleye etmeye hazır olduklarını da ifade etti.

Genç lider ayrıca Fransa ve Lübnan arasında varolan güçlü dostluğu hatırlatarak, Lübnan’ın çeşitlilik ve demokrasi örneği olduğunu, bu yaşam tarzında ülkedeki Ermeni toplumunun önemli bir rolü olduğunun altını çizdi.

Kilikya Katolikosu Aram I, 2017 Mayıs ayındaki seçimlerden sonra, Emmanuel Macron’a bir kutlama mesajı göndermişti. Aram I mesajında  “Uzun yıllardır Ermeniler ile dostane ilişkiler içinde olan Fransa, umarım sizin başkanlığınız döneminde de insan hakları ve özgürlükler konusunda taşıdığı hassasiyetlerini sürdürür ve Kafkasya ile Orta Doğu’daki çalkantılara çözüm önerileri geliştirip, AGİT çerçevesinde Karabağ’ın bağımsızlığına giden yolda adım atılmasına yardımcı olur” demişti.   



Yazar Hakkında