Süme için Patrikhane devrede

Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı Başkanı Murat Süme'yle ilgili ortaya çıkan haberler ve iddialar üzerine vakfın eski yöneticileri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) şikayet talebinde bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı’nın Başkanı Murat Süme’yle ilgili çeşitli haber ve iddialar ortaya atılmıştı. Son olarak Murat Süme’nin Büyükdere’deki tartışmalı mezarlık arazisinin imar işlemleri için vekalet verdiği ortaya çıkmıştı. Son yaşanan gelişmeler sonucunda vakfın eski yöneticileri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne (VGM) şikayet talebinde bulundu. VADİP (Vakıflar Arası Dayanışma ve İletişim Platformu) Genel Sekreteri Harutyun Şanlı da Murat Süme’yle ilgili haberlerin ve gelişmelerin takipçisi olacaklarını söyledi. 

Şanlı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan’ın da süreci yakından izleyeceğini  ve hassasiyet göstereceğini açıkladı.

VADİP Genel Sekreteri Harutyun Şanlı Agos’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: 

“Bu hafta içerisinde iki farklı şikayet dilekçesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne iletildi. Bu konu hakkında temsilcimiz Toros Alcan’ın da bilgisi dahilinde inceleme için Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı’na VGM’den müfettişler gidecek. VADİP olarak biz bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız ve elimizden geleni yapacağız.” 

Ateşyan Süme’nin kefiliydi 

Cemaatte sık sık gündeme gelen Süme, son yapılan Vakıf Seçimleri’nde sabıka kaydı bulunmasından dolayı aday olması uygun değilken aday olmuştu. Süme’nin o  dönemde Patrik Genel Vekilliği görevini yöneten Aram Ateşyan’ın insiyatifiyle seçildiği ve Ateşyan’ın Süme’ye kefil olduğu ifade ediliyor. Harutyun Şanlı konu hakkında şöyle konuştu:

“Vakıflar Seçimi yapılmadan bir süre önce sabıka kaydı incelenen Murat Süme’nin 2005 yılında kaçak elektrik kullanımı sebebiyle sabıkası bulunduğunu Başepiskopos Aram Ateşyan’a ilettik. Bu kriterde olan birinin böyle bir görevi yapmasının doğru olmadığını Aram Sırpazan’a ilettiğimizde bize ‘Murat Süme cemaatini seven ve güvenilir bir adamdır, ben ona kefilim’ dedi, biz de kendisi böyle bir ifade kullanınca herhangi bir şey yapamadık.”

Bekçiyan, Süme’yi Patrikhane’ye davet etti 

Öte yandan Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi Vakfı’nın Başkanı Murat Süme son yaşanan gelişmeler nedeniyle Patrikhane’ye davet edildi. 7 Kasım Salı günü Patrikhane’de Değabah Başepiskopos Karekin Bekçiyan, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan ve Büyükdere Surp Hıripsimyants Kilisesi din görevlisi  Peder Şirvan Mürzyan’ın da katıldığı bir görüşme gerçekleşti. Patirkhane’nin resmi internet sitesinden yayınlanan habere göre Murat Süme görüşmede hakkında söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, her türlü belgeyi resmi mercilere ve cemaate sunmaya hazır olduğunu belirtti. Haksız bir kampanyaya maruz kaldığını ve kendisini ifade etmekte, sesini duyurmakta zorlandığını iddia eden Süme tekziplerin daha fazla duyulması için Patriklik Kaymakamı’ndan yardım istedi. Süme’nin bu talebine karşılık Değbah Başepiskopos Karekin Bekçiyan Patriklik Makamı’nın en önemli görevlerinden birinin, kilisede düzen sağlamak olduğunu hatırlattı. Son günlerde gündemi meşgul eden konulardan birinin Büyükdere Kilisesi olduğunu dikkate alındığında, kilise vakıf yönetim kurulunun kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini belirten Bekçiyan, cemaatin ruhani yaşantısı ile ilintili olması nedeniyle, bu olayın Ruhani Kurulu gündemine de alınacağını iletti. Görüşmede din adamlarından ve sivillerden oluşacak bir komisyonla bu konunun hassasiyetle ele alınması kararı verildi.

Kategoriler

Toplum Vakıflar

Etiketler

VGM murat süme VADİP