İran-Irak sınırındaki depremde can kaybı sayısı artıyor

Irak - İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirlerinin kesişme noktası olan bölgede şiddetli bir deprem meydana geldi.

Büyüklüğü 7.3 olarak açıklanan deprem hem İran hem de Irak'ta can kaybına neden oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, en az 214 kişinin öldüğü, 2 bin 800'den fazla kişinin yaralandığı tahmin ediliyor. İran devlet televizyonu, Irak sınırındaki Kirmanşah vilayetinde 207 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı ve 2500'ün üzerinde de yaralı olduğunu bildirdi.

Guardian'ın, İran'ın yarı resmi haber ajansı Isna Haber Ajansı'na dayandırdığı verilere göre ölü sayısı 328'e yükseldi. 

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin merkez üssünü İran olarak açıkladı.

Kandilli'ye göre deprem zeminden 11.7 kilometre derinlikte meydana geldi.

Ermenistan’dan hissedildi

Irak ve İran'da şiddetle hissedilen Süleymaniye merkezli deprem, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde hissedildi. Depremin hissedildiği bölgeler arasında Ermenistan’ın orta ve güney bölgeleri de yer alıyor. Deprem Türkiye’de ise Van, Hakkari merkez ile ilçeleri Şemdinli, Yüksekova, Çukurca; Şırnak, Siirt, Mardin, Batman, Diyarbakır il merkezleri ile bağlı ilçelerinde hissedildi.  

70 bin kişi evsiz kaldı

Özellikle Kirmanşah eyaletinde bulunan Kasr-ı Şirin kentindeki binalarda büyük hasar olduğu ifade ediliyor.

Kirmanşah'taki bir diğer yerleşim yeri Serpol Zehap da depremde büyük hasar gören yerlerden. Fars Haber Ajansı, Serpol Zehap'ın tek hastanesinin depremde yıkıldığını, kentin tamamında elektriklerin kesildiğini aktarıyor. 

Kirmanşah ve çevresinde yıkılan binaların altında mahsur kalanları kurtarmak üzere bölgeye arama - kurtarma ekipleri sevk edildi.

İran'daki depremden en çok etkilenen binaların çoğunun devlet tarafından yakın zamanda inşa edilmiş toplu konutlar olmaları eleştirilerin hedefi oldu. 

İranlı bir haber ajansı 70 bin kişinin barınma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Iraklı yetkililer ise ilk belirlemelere göre depremde en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Süleymaniye çevresindeki köylerde büyük hasar olduğu da ifade edildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık sosyal medya hesabından bölgeye yardım için Türk Kızılayı’nın harekete geçtiğini duyurdu.

Bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve depremzedelere yardım amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE ekipleri Süleymaniye'ye hareket etti.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Deprem


Yazar Hakkında