"Van'da Ermeni mezarlığı üzerine yapılan tuvalet kaldırılacak"

Van'ın Edremit ilçesinde Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edilmesi HDP'li Garo Paylan tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a soruldu.

Kurtulmuş, söz konusu yapıların 60 gün içerisinde kaldırılacağını, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Söz alan HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan şunları söyledi:

 “(...)Benim atalarım, Ermenilerin de mezarlığı orada yakın zamana kadar, 1940’lara, 1950’lere kadar mezar taşları da varmış. “Oradan insan kemikleri çıkıyor, hemen üstüne bir mescit, bir kafeterya, bir tane de tuvalet yaptılar.” diye bir şey söylediler, inanamadım. Hemen gittim, gözlerimle müşahede ettim. Gerçekten elinle kazdığında insan kemiklerine ulaştığın -o kemikleri de belgeledim- yerin üzerinde bir mescit, bir kafeterya, bir tuvalet yapılmış Sayın Bakanım. Hemen yanında Urartu höyüğü, hemen yanında kilise kalıntıları, Arshile Gorky’nin köyü, bütün bunların üzerine gerçekten mezbelelik yapılar yapılmış. İnsana saygı, ölüye saygı, atamıza saygı, kültüre saygı, tarihe saygı…  Neresinden tutalım bunun?’

​Kurtulmuş, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın, Van'ın Edremit ilçesinde Ermeni mezarlığının üstüne tuvalet inşa edilmesine ilişkin sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Edremit'teki kazılarla ilgili, Koruma Kurulumuz tarafından, alanda mevcut bulunan yapıların işleme uygun olmadığına, izinsiz uygulamaların kültür varlığı tabakasına zarar vermeden ilgili müze müdürlüğü denetiminde 60 gün içerisinde kaldırılmasına karar verilmiştir. Yani 'Tuvalet yapıldı' dediğiniz yerle ilgili, yapılan yapıların kaldırılmasıyla ilgili Koruma Kurulu kararı var. Bu konunun takipçisi olacağız."

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN - Paylan: Elimle eşelediğim her yerde insan kemiğine rastladım

Kategoriler

Güncel Türkiye


Yazar Hakkında