Almanya'da koalisyon görüşmeleri çöktü

Almanya’da Hristiyan Demokratlar, Hür Demokratlar ve Yeşiller arasında haftalardır süren koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Olasılıklar arasında erken seçim var.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Liberal çizgideki Hür Demokrat Parti (FDP) geceyarısı koalisyon görüşmelerini sona erdirdiğini açıkladı. FDP Genel Başkanı Christian Lindner Berlin'de yaptığı açıklamada "Yanlış yönetmektense hiç yönetmemek daha iyidir” dedi.

Başbakan ve Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer ve Yeşiller yönetimi karardan üzüntü duyduklarını ifade etti. 

Henüz başbakanlık görevinde olan Angela Merkel Almanya'yı bu zor günlerde de yönetmeyi sürdüreceğini söyledi.

Yeşiller yönetimi FDP'nin koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğramasını uzun süredir planladığını ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier siyasi partilere hükümet oluşturma sorumluluğunu hatırlattı. 

Almanya anayasasına göre erken seçim için önce başbakanın seçilmesi gerekiyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier başbakanlık için bir isim önerecek. Bu ismin Merkel olması ve Merkel'in salt çoğunluk değil görece çoğunlukla (adaylar arasında en fazla oy ile) başbakan seçilmesi halinde Cumhurbaşkanı'nın Merkel'i bir azınlık hükümeti başbakanı olarak ataması da meclisi feshetmesi de mümkün.  

Meclisin feshi durumunda 60 gün içinde tekrar seçime gidilecek.

Merkel bugün Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bilgi alışverişinde bulunacağını açıkladı.

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında