Mladiç'e Srebrenitsa'da soykırım suçundan müebbet

Beş senedir Lahey’de devam eden davada bugün karar açıklandı. Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç Serebrenitsa soykırımdan suçlu bulundu.

Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, 1995'te Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman erkeğin öldürülmesinden sorumlu tutulan Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç ile ilgili kararını verdi. 

Mladiç, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan ötürü suçlu bulundu.  

‘Bosna Kasabı’ olarak anılan Mladiç, 11 ayrı suçtan suçlanıyordu. 

7 bin Boşnak erkeğin katledilmesinden ve 10 bin kişinin öldüğü Saraybosna kuşatmasından sorumlu tutulan Mladiç, müebbet ceza aldı. 

74 yaşındaki Mladiç, kararın okunması sırasında bağırdığı için mahkeme salonundan çıkarıldı, kararı ayrı bir odadaki görüntülü bağlantıdan dinledi.

Duruşmada gerekçeler okunurken Mladiç’in avukatları, müvekkillerinin tansiyonunu ve tuvalete gitme ihtiyacını gerekçe göstererek kararın okunmadan direkt kararın okunmasını talep etti.  Talep reddedildikten sonra Mladic “Yalan söylüyorlar, yalan söylüyorsunuz. Kendimi iyi hissetmiyorum” diye bağırdı.  

Ne olmuştu? 

Yugoslavya İç Savaşı sırasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 13-18 Temmuz 1995 tarihleri arasında 8 bin genç ve yetişkin Müslüman erkek, Bosnalı Sırp güçler tarafından öldürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM) 1993 yılında Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etmişti. 

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM barışgücü karargahına sığındı. 

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi.

Ancak askerler Bosnalı Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnakı Sırplara teslim etti.

Kasabada 8 binden fazla Müslüman öldürüldü.

Srebrenitsa'da yaşananlar, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliam" olarak nitelendiriliyor.

BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmiş ancak sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin savcıları, Aralık 2016'da 4,5 yıldır süren yargılama süreci kapsamında Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'in ömür boyu hapse mahkum edilmesini talep etti.

Savcılık talebine gerekçe olarak, Ratko Mladiç'in "soykırım, savaş ve insanlığa karşı suç işlemesini" gösterdi.

Savcılar, ses kayıtları ve görüntülere dayanarak Srebrenitsa'da etnik temizlik emrinin bizzat Mladiç tarafından verildiğini söyledi.

Mladiç, Bosna iç savaşında yaşanan olaylar ve özellikle Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman erkeğin katledildiği soykırımdan sorumlu olmadığını savunuyordu.

BM tarafından 25 Temmuz 1995'de soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle aranmaya başlayan Mladiç, yaklaşık 16 yıl boyunca kaçtı.

UCM'nin baskılarını arttırması üzerine 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da yakalanan Mladiç, 31 Mayıs 2011'de UCM'de yargılanmak üzere Lahey'e gönderildi.

Lahey'de 12 Mayıs 2012 tarihinde başlayan davada, mahkeme 377 tanığı dinledi. Savcılar, çok sayıda görüntü ve ses kaydını da mahkemeye delil olarak sundu.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında