Batı Trakya’da şeriat zorunluluğu kalkıyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya!daki Müslüman azınlıklar için İslam hukukunun zorunlu olmaktan çıkartıldığı bir yasa hazırlığı yaptıklarını açıkladı.

Yunanistan yasalarına göre Batı Trakya’da yaşayan Müslüman azınlıklar, evlenme, boşanma, miras gibi aile hukukunu ilgilendiren konularda müftülüklerden karar alması gerekiyordu. Müftülükler de kararları şeriat hukukuna göre veriyordu. Yunanistan mahkemeleri ise bu konularda müftülüklerin verdiği kararları sadece usul yönünden inceleyecek esasa dair karar alamıyorlardı. Uygulama, Batı Trakya’da zaman zaman tartışmalara neden oluyordu. Özellikle miras ve mülkiyet konularında çıkan kararlar tartışma konusuydu. Konu İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne taşındı. Karar çıkmadan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise İslam hukukunun zorunlu olmaktan çıkartıldığı bir yasa hazırlığı yaptıklarını açıkladı. 

Tartışma Batı Trakya’da yıllardır devam ediyor. Şeriat hukuku uygulamalarından dolayı ortaya mağduriyetler çıkıyordu. Konu sık sık mahkemelere yansıyordu. Son olarak İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine taşınmasıyla birlikte hükümet bu konuda düzenleme yapma kararı aldı. Çipras hükümeti şeriat hukukunun bir seçenek olmasıyla ilgili kanun hazırlığı yaptıklarını açıkladı.

Dava AİHM’de

Hatice Molla Salih, Yunanistan doğumlu bir Müslüman. Eşi,2003 yılında noter huzurunda bütün mirasının eşine kalacağına dair vasiyetname hazırlıyor.  Eşinin 2008 yılındaki vefatının ardından, eşinin kardeşleri vasiyetnamenin İslam hukukuna uygun olmadığı ve mirasın yeniden pay edilmesi için dava açıyor. Yunanistan’da yapılan yargılamalar sonucunda Yargıtay Yargıtay “Batı Trakya Müslüman azınlığı içindeki miras konularının Yunan mevzuatınca değil de İslam Hukuk tarafından düzenlenmesi gerektiği” kararını alıyor. Bunun üzerine konu 2014 yılında İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne taşınıyor. Mahkemenin 6 Aralık’ta kararını açıklaması bekleniyor.

Molla Salih’n hem Yunanistan’da hem Türkiye’de mal varlığı bulunuyor. Eşinin kardeşleri konuyla ilgili Türkiye’de de yargı yoluna gidiyor. Türkiye mahkemeleri Yunanistan’daki mahkeme kararının geçerli sayılacağını, miras konusunda nasıl bir karar verilirse onun uygulanacağına dair karar veriyor.

Yasal düzenleme 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 16 Kasım’da Gümülcine ziyaretine konuya ilişkin açıklama yaptı. Batı Trakya'da evlendirme, boşanma ve miras gibi konularda müftülükler üzerinden İslam Hukuku'nun uygulanmasını zorunluluk olmaktan çıkartılması için yasa hazırlığı yapıldığını söyledi.

Çipras, "Azınlık toplumun mensupları üyeleri hukuki işlemler için medeni hukuktan yararlanma; yani devlet mahkemelerine başvurma hakkına sahip değildiler. Biz bunu değiştirmeye karar verdik ve azınlık üyelerine bir seçim hakkı sunmak istiyoruz" dedi.

Yapılması planlanan yeni yasal düzenlemeyle birlikte Batı Trakya'da medeni hukuk kapsamındaki konularda, davanın İslam Hukuku’na göre görülmesi için tarafların tamamının kabul etmiş olması gerekecek. Aksi halde konu Yunanistan mahkemelerinde görülecek.  Miras konusunda ise şeriat hukukunun uygulanmasını isteyenler bu taleplerine ilişkin bir vasiyetname bırakması gerekecek. 



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.