‘Çok kültürlülük Anadolu’nun kaderi’

Kadir Has Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Fonu tarafından desteklenen ve Müslümanların Ermeni, Rum ve Yahudiler ile yaptığı karma evlilik hikayelerini anlatan belgeseli izledikten sonra sıcağı sıcağına Prof. Dr. Asker Kartarı ve Ece Güneş Saadetyan ile konuştuk.

Türkiye’de kimi kesimlerce hala  ‘tabu’ olarak görülen karma evlilikler konusu detaylı bir araştırma ile belgesel haline geldi. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asker Kartarı’nın araştırmacılığını yaptığı belgeselin yönetmen koltuğunda ise  gazeteci Ece Güneş Saadetyan var. “İstanbul’da Karma Evlilikler: İki Kalp Üç Kitap” adlı belgesel ilk kez 16 Kasım Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi’nde gösterildi. Kadir Has Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Fonu tarafından desteklenen ve Müslümanların Ermeni, Rum ve Yahudiler ile yaptığı karma evlilik hikayelerini anlatan belgeseli izledikten sonra sıcağı sıcağına Prof. Dr. Asker Kartarı ve Ece Güneş Saadetyan ile konuştuk.

Karma evlilikler konusunda araştırma yapmak nereden aklınıza geldi?

Asker Kartarı: 2010’dan beri çok kültürlü İstanbul’un bir semtinde etnografik bir çalışma yapmayı planlıyordum. Bununla ilgili araştırma projesi hazırlayıp birkaç kuruluşa destek başvurusu da yapmıştım. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden öğrencim olan Ece Güneş Saadetyan 2014’te Ermeni-Müslüman evlilikleri ile ilgili bir belgesel hazırlamak niyetinde olduğunu ve bunun için kültürlerarası iletişim uzmanı olarak benden görüş almak istediğini belirtti. Karma evlilikler konusunu da içeren bir araştırmanın hazırlığını yaptığımı ve isterse birlikte çalışabileceğimizi söyledim. Böylece Ece’nin fikri ile benim araştırma projemin bir kısmını birleştirdik ve daha dar kapsamlı ve kısa süreli bir araştırma projesi hazırladık. “İstanbul’da Karma Evlilikler” araştırması böylece ortaya çıktı.

Araştırmanız ne kadar sürdü?

Asker Kartarı: Araştırmamızın sadece görüşmeleri yaklaşık sekiz ay sürdü. Onun öncesinde kaynak tarama, sonrasında ise toplanan verilerin değerlendirilmesi, makale yazımı, belgesel hazırlanması ve kitap yazımı gibi aşamaları var. Belgesel ve makale tamamlandı, gösterime sunuldu, yayına gönderildi. Ancak kitabın yazımı ve çeşitli mecralarda veri toplama işlemi devam ediyor.

SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kategoriler

Dosya Orta Sayfa

Etiketler

Karma Evlilik


Yazar Hakkında