Duruşma başlıyor, itirafçı iddiası güçleniyor

New York'ta Rıza Sarraf'ın sanık sandalyesinden kaldırıldığı davada Halkbank yöneticisi Mehmet Atilla yargılanacak. Duruşma, Atilla’nın avukatının erteleme talebi kabul edilmezse bugün 18 jüriyle başlıyor.

18 Jüri Üyesi Seçildi, Duruşma Bugün 17:30'da

Mart 2016'dan bu Kasım ayına kadar ABD'de tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf davasına bakan Yargıç Richard Berman, dün jüri üyesi seçimi sırasında "Sarraf davasının tek sanığının, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olacağını" söyleyerek, Sarraf'ın "tanık olduğu" iddialarını güçlendirdi.

Daha önce "ABD Zarrab'a karşı" olan dava adı da "ABD Atilla'ya karşı" olarak değiştirildiği açıklandı.

Amerikan basınından davayı başından beri yakından takip eden New York Times muhabiri Benjamin Weiser, Twitter hesabından Sarraf'ın potansiyel tanıklar arasında olduğunu yazdı. Weiser, "Sarraf'ın adı, muhtemel jüri üyelerine verilen bu davaya ilişkin potansiyel tanıklar ve duruşmada adı geçebilecek kişiler listesinde yer alıyor. Bu Sarraf'ın tanıklık edeceği ya da sadece adından bahsedilebileceği anlamına geliyor" diye yazdı. 

Hakim Berman 12'si asil, altısı yedek üyelerden oluşan jüri seçiminin tamamlandığını ve davanın Salı günü (bugün) ABD yerel saatiyle 9.15'te, TSİ ile 17:30'da başlayacağını açıkladı.  

Sanık Atilla'nın avukatları mahkemeye sundukları dilekçede duruşmanın iki hafta ertelenmesi talebinde bulundu. Erteleme talebinde gerekçe olarak "savcılığın son dakikada çok sayıda belge sunması' ve yine 'son dakika delil bombardımanı ile sanığın duruşmaya hazırlığını engellemek için kasıtlı bir strateji izlediği" iddiasında bulunuldu.

Savcılığın '6 Kasım'da başlayıp 18 Kasım'dan itibaren her gece geç saatlerde binlerce sayfa mahkemeye belge sunduğu' belirtilen dilekçede, sanık Atilla'nın 'adil yargılanma sürecinin tehlikeye atıldığına' iddia edildi.

Savcılık da mahkemeye bir dilekçe sunarak, savunma tarafının duruşmanın iki hafta ertelenmesi talebine itiraz etti. Mahkeme ise bugün başlaması planlanan jürili duruşma öncesi taraflarla görüştükten sonra kararını açıklayacak.

Davada Sarraf ve Atilla dışında sanık konumunda olan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında yakalama kararı bulunuyor. Eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan'ın da yakalanmaları isteniyor. Sanıklar ABD'nin İran'a uyguladığı ambargoyu delme, bankacılık sahtekarlığı, kara para aklama ve ABD bankalarını dolandırma gibi suçlamalarla karşı karşıya. Sarraf hakkında 95 yıl hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası isteniyor. Atilla, 50 yıl hapis cezası ve iki milyon dolar ceza talebiyle yargılanıyor.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında