Yücel davası için AİHM'in Türkiye'ye verdiği süre bugün doluyor

Türkiye'de tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ile ilgili AİHM'nin Türkiye’ye verdiği süre bugün doluyor. Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, AİHM sürecini DW Türkçe’ye anlattı.

14 Şubat 2017 tarihinde gözaltına alınan ve yaklaşık iki hafta sonra “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanan ve 9 aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel hakkındaki iddianeme hala hazırlanmış değil. 

Yücel’in avukatları geçen Nisan ayında Yücel’in hakim karşısına çıkarılmayışı ve ağır tecrit koşullarında tutulması gerekçesi ile AİHM’e başvurmuştu. AİHM’in Türkiye’ye verdiği savunma süresine uymayan Türkiye, sürenin uzatılması talebinde bulunmuştu. AİHM tarafından uzatılan süre bugün doluyor. 

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan Yücel’in avukatı Veysel Ok, “Türkiye savunma vermemeyi tercih edebilir” diyor. Türkiye’nin hukuki olarak savunma verme zorunluluğu bulunmadığını belirten Ok, bu durumda AİHM’in Türkiye’nin savunmasını beklemeden normal seyrinde yargılamaya devam edeceğini söyledi. 

Ok, Yücel’in dokuz aydır tecritte olmasına rağmen durumunun fiziksel ve psikolojik olarak iyi olduğunu belirtti; haftada bir saat ailesi ve avukatlarla görüşmesi dışında tam bir tecrit uygulandığını vurguladı. İstanbul'da tecritte tutulan tek gazetecinin Deniz olduğunu söyleyen Ok, yapılan tüm başvuruların da reddedildiğini ifade etti. 

Veysel Ok, Yücel’in davasına bakan savcıyla bir kere bile görüşme imkanı bulamadıklarını ifade etti; Bunun nedenini yazılı olarak sorduğumuzda ise bize "Prensip olarak avukatlarla görüşmüyoruz" deniyor. Bize verilen bu yanıt ne savunma hakkı ilkesi ne de hukuk devleti ile bağdaşır” dedi.

 



Yazar Hakkında