Tarihçi Boris Adjemian haftaya Havak Salonu'nda

Tarihçi Boris Adjemian, iki ayrı sunum için önümüzdeki hafta Havak Salonu’nda olacak.

AGBU Nubar Kütüphanesi’nin yöneticisi, Études arméniennes contemporaines adlı akademik derginin baş editörü ve Vingtième Siècle: Revue d'histoire’ın yayın kurulu üyesi olan tarihçi Boris Adjemian, ilk olarak 6 Aralık Çarşamba günü saat 18.30’da ‘Yok Olma Sürecindeki Bir Yurdun Tarihini Diaspora’da Yazmak: Etiyopya’daki Ermeniler’ başlıklı bir sunum yapacak. 19. yüzyıl sonlarında başlayan, Etiyopya’ya yönelik Ermeni göçüne ilişkin anılar ve anlatılara odaklanan sunumda, Ermenilerin 20. yüzyıl boyunca Etiyopya toplumu içinde sahip olduğu özgün konum üzerinde durulacak. 

 Boris Adjemian 8 Aralık Cuma günü yapacağı sunumda ise yöneticisi olduğu AGBU Nubar Kütüphanesi’nden bahsedecek. “AGBU Nubar Kütüphanesi-Paris: Osmanlı Ermeni Mirasının Belgelenmesi, İncelenmesi ve Yayınlarla Güvence Altına Alınması” başlıklı sunumda, Adjemian’ın kütüphane tarihi, deneyimleri ve arşivi hakkında konuşacak. 1928 yılında Paris’te Boğos Nubar Paşa tarafından kurulan ve Armenoloji alanında hem akademik çalışmalar, hem de kamu eğitimi ve gelişimi açısından çok önemli bir merkez olan AGBU Nubar Kütüphanesi, Ermeni tarihine ilişkin 800.000’e yakın arşiv belgesi, 10.000’den fazla fotoğraf, 1.400 süreli yayın ve 43.000 kitaba ev sahipliği yapıyor. Sunum saat 18.30’da Havak Salonu’nda başlayacak.

Konuşma dilinin İngilizce olduğu toplantılarda simultane çeviri yapılacak. Konuşmalar ayrıca Facebook üzerinden canlı olarak yayınlanacak.

Boris Adjemian kimdir?

Boris Adjemian, AGBU Nubar Kütüphanesi’nin yöneticisi, Études arméniennes contemporaines adlı akademik derginin baş editörü ve Vingtième Siècle: Revue d'histoire’ın yayın kurulu üyesidir. 2011 yılında Paris EHESS (Sosyal Bilimler İleri Araştırmalar Okulu) ve Università degli Studi di Napoli “l’Oreintale”den [Napoli ‘Şark’ Üniversitesi] tarih alanında doktora derecesi almıştır. Doktora tezi, La fanfare du négus: Les Arméniens en Éthiopie (XIXe-XXe siècles) [Kralın Fanfar Orkestrası: Etiyopya’daki Ermeniler (19.-20. yy)] başlığıyla kitaplaştırılmıştır (Paris: EHESS, 2013). Études arméniennes contemporaines dergisi için, Alexandra Garbarini ile birlikte ‘Victim Testimony and Understanding Mass Violence’ [Kurbanın Tanıklığı ve Kitlesel Şiddeti Anlamak] (Haziran 2015); Sossie Andézian ve Talin Suciyan ile birlikte ‘Jerusalem in the Making: Spaces and Communities’ [Oluşum Sürecindeki Kudüs: Mekânlar ve Cemaatler] (Eylül 2017) başlıklı birer özel sayı hazırlamıştır.



Yazar Hakkında