Dink Davası: Trabzon Jandarma görevlileri savunma veriyor

Dink cinayeti davasının bugünkü duruşmasında, dönemin Trabzon Jandarma görevlileri savunmalarını yapıyor.

Dink cinayeti davası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra tarafların avukatları katıldı. Davada 16’sı tutuklu, 10’u firari toplam 85 sanık yargılanıyor.  

Dink cinayeti dosyasında yargılamayı sürdüren üye hakimler değişti. Bugünkü duruşmaya yeni üye hakimler Mesut Düzgün ve Sonat Güvenç katıldı.

Duruşmada, Hrant Dink öldürülmeden önce Trabzon Jandarmasında görev yapan sanıklar ifade veriyor. 

Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlilerinin, Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal’in, Dink’i öldürmek için tasarı yaptığı ve silah arayışı içinde olduğuna dair bilgiye sahip oldukları, buna rağmen cinayetin önlenmesi için girişimde bulunmadıkları iddia ediliyor.  Ayrıca iddianamede, cinayet öncesinde, 2006 yılı Ağustos ayı içinde Hrant Dink’in evi ve Beyaz Adam Kitabevi çevresinde keşif yaptıkları iddia ediliyor. 

Keşif iddialarını reddetiler

Duruşmada ilk olarak Trabzon Jandarma görevlisi tutuksuz sanık Ergün Yorulmaz savunmasını yaptı. 

Yorulmaz, Trabzon Maçka’da yaşanan bir olayla ilgili, firari bir şahsın yaklanması için İstanbul’a geldiklerini, kendilerine yardımcı olan şahısla görüşmek için Bakırköy’e geldiklerini, Bakırköy’de araba kiraladıklarını ve yemek yediklerini söyledi. Yorulmaz, Dink’in evinde veya Beyaz Adam Kitabevi çevresinde keşif yapmadıklarını da söyledi. 

Yorulmaz, duruşmada kendisine yöneltilen soruları da cevapladı.  

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Yorulmaz’ın gittiklerini söylediği yerlerle HTS kayıtlarının birbirleriyle uyuşmadığını söyledi. Yorulmaz savunmasında Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğü'ne gittiklerini söylemişti. Bakırcıoğlu ise HTS kayıtlarında Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğü'ne gittiklerine dair bir veri olmadığını söyledi.  

Yorulmaz, ‘‘İstanbul’u zaten bilmiyoruz. Nerede olduğumuzu da bilmiyoruz. Ayrıca ben kendi şahsi telefonumu kullanıyorum. Böyle birşey yapmak istesem kendi telefonumu kullanmam’’ dedi. Yorulmaz, HTS kayıtlarının aksine Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğüne gittiklerini ve oradan resmi ekip aldıklarını iddia etti. 

Yorulmaz, cinayet günü Jandarmada bir araya geldiklerini ancak ne konuşulduğunu bilmediğini söyledi. 

Yorulmaz, Emniyet ifadesinde Jandarma’da bir araya geldiklerinde ‘‘Yalandan beladan başka birşey gelmez’’ demişti. Yorulmaz, daha önce verdiği ifadeyi mahkemede doğruladı. Dink ailesi avukatlarından Bakırcıoğlu, bu ifadesini sordu. Yorulmaz, ‘‘Mülkiye müfettişlerinin geldiği gün söylediğimi hatırlıyorum. Gelen müfettişlerden biri benim eski komutanımdı. Jandarmada konuşurken, öncesinde haber bildirildi demişlerdi. Ben de insani olarak nasıl gereği yapılmaz diye sordum, böyle bir haberin es geçilmesinin imkansız olduğunu söyledim. İnsani bir şey söyledim’’ diye cevap verdi. 

Dink cinayeti davası öğlen arasından sonra devam edecek. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.