Dışişleri Karabağ seçimlerini tanımıyor

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nde yapılacak başkanlık seçimlerinin sonucunu Türkiye'nin tanımayacağı bildirildi. Resmi söylemlerde sıkça yardımına başvurulan “sözde” sıfatının layık görüldüğü başkanlık seçimleri, 19 Temmuz’da gerçekleşecek. Karabağ'ın şimdiki Cumhurbaşkanı Bako Sahakyan, akademisyen Arkadi İvani Soğomonyan ve milletvekili Vitali Mikhaili Balasanyan seçimlerde yarışacak.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Ermenistan'ın işgali altında bulunduğu ifade edilen Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde, 'uluslararası hukuk ve uluslararası toplumun beklentileri hilafına' 19 Temmuz 2012 tarihinde 'sözde başkanlık' seçimleri Türkiye'nin tanımayacağı belirtildi. Öte yandan Dışişleri'nin tanımayacağını açıkladığı Dağlık Karabağ'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yurt dışından gözlemcilerin de takip edeceği Ermenistan kaynaklı haberlerde ifade ediliyor. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

'BM Güvenlik Konseyi kararları ve AGİT ilkelerinin açık ihlâli niteliğindeki bu seçimler, Yukarı Karabağ'daki hukuka aykırı mevcut durumu tek yanlı olarak meşrulaştırma çabalarının yeni bir örneğidir.

Yukarı Karabağ ihtilafı, Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve işbirliği tesisinin önünde en önemli engel olmaya devam etmekte; bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ve işbirliğine olanak verecek bir iklimin yerleşmesini engellemektedir.

Bu itibarla, Yukarı Karabağ ihtilafının çözümünü amaçlayan girişimlerin sürdürülmesine paralel olarak bölgede tam ve kapsamlı normalleşme yönünde çabalarını çeşitli zeminlerde sürdürmeye kararlı olan Türkiye, Azerbaycan'ın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeni bir ihlali anlamına gelen bu eylemi kınamaktadır.

Türkiye, gayrı meşru saydığı ve uluslararası hukuk bakımından herhangi bir geçerliliği olmayacak bu sözde 'Başkanlık' seçimlerinin sonuçlarını tanımayacaktır.'

 

Memmedyarov ve Nalbandyan Eylül’de görüşecek

Dağlık Karabağ konusunda bu gelişmeler yaşanırken, sorunun çözümü konusunda da çabalar devam ediyor. Buna göre Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının Dağlık Karabağ sorununun çözümü ile ilgili görüşmesinin yeri ve tarihi de bugün belli oldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov tarafından yapılan açıklamada, kendisinin Ermenistanlı meslektaşı ile Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusundaki görüşmesinin Eylül sonlarında, BM Güvenlik Kurulu oturumunun açılış töreninde gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Memmedyarov’un sözlerine göre, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarına önce Avrupa başkentlerinden birinde ayrıca bir görüşme yapmayı önerdiler. Bu görüşme yapıldıktan sonra dışişleri bakanlarının New York’ta bir araya gelmeleri bekleniyor.