Süryani mülkleriyle ilgili düzenleme hazırlığı

Süryani Vakıflarına ait mülklerin Hazine’ye devredilmesinden sonra başlayan tartışmalar devam ediyor. Sorunun çözümü için yasal bir düzenleme ihtiyacı bulunuyor. Hükümet konuya ilişkin çalışmasını sürdürüyor. Çalışma sadece Süryanilerin mülkleriyle ilgili olacak.

Mardin ve Midyat’ta aralarında tarihi manastırların da bulunduğu çok sayıda ibadethane mezarlık ve mülk Büyükşehir Belediyeleriyle ilgili yapılan yasal değişiklikten sonra 2016 yılı içinde Hazine’ye devredilmişti. Daha sonra Mardin Valiliği bünyesindeki  Devir ve Tasfiye Komisyonu ibadethaneleri Diyanet İşleri Başkanlığına devretmişti.  Konunun ortaya çıkması ve tepki yaratmasının ardından Valilik mülklerin Diyanet İşlerine tahsis edilmesi kararını iptal etti. Ancak ibadethaneler dahil çok sayıda tapu, Hazine’ye ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi. 

Konuya ilişkin harekete geçen Süryani toplumu temsilcileri 1 Kasım’da Dışişleri Bakanlığı’nda ilgili bürokratlarla görüşme yaptı.  Görüşmeden kısa bir süre sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, masa başında hatalı bir işlem yapıldığını kabul etmiş ve mülkleri iade edeceklerini ifade etmişti.

Son olarak AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu Mor Gabriel Manastırını ziyaret ederek mülk iadeleriyle ilgili çalışma yapıldığını söyledi.  Miroğlu, “Bazı mülkiyet meseleleri ile ilgili konularda bir çalışma yapılıyor. O çalışmanın sonucunda da sizi memnun edecek kararlar çıkacaktır. Bu karar tabii ki sadece Mor Gabriel ile ilgili bir karar değil, genel olarak Süryani camiamız ve diğer dini gruplara ait varlıklar, dini kurumlar ve kiliselerle ilgili” diye konuştu. Agos’a konuşan Miroğlu, çalışmanın henüz tamamlanmadığını ancak hükümetin ve bürokrasinin gündeminde olduğunu ifade etti.

Agos’un edindiği bilgilere yapılan çalışmalar sonrasında sorunun kalıcı çözümü için yasal bir düzenleme gerektiğine kanaat getirildi. Bu nedenle yasal bir düzenleme yapılacak. Düzenleme sadece Süryanilerin mülklerini kapsayacak.  

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.