Zahrad şiirleriyle anıldı

Ermenice edebiyatın 20. yüzyıldaki en önemli isimlerinden Zahrad (Zareh Yaldızcıyan) şarkılar ve şiirlerle anıldı.

Türkiye Ermeni Katolik Patrikhanesi tarafından düzenlenen ve 3 Aralık Pazar günü Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan anma etkinliğine Türkiye Ermeni Katolik Ruhani Lideri Kerabayzar Levon Zekiyan ve din adamları, Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, Başepiskopos Aram Ateşyan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Surp Agop Hastanesi Vakfı Başkanı Bernard Sarıbay ve eşi Rehan Sarıbay, Beşiktaş Belediyesi Başkan Danışmanı Nurhan Palakoğlu, Zahrad’ın eşi Anayis Yaldızcıyan ve davetliler katıldı.

Sunuculuğunu Karolin Mamigonyan’ın üstlendiği programda, Zahrad’ın birçok şiirini Türkçeye kazandıran çizer Ohannes Şaşkal bir konuşma yaptı. Şaşkal, Zahrad’ın Türkçe şiir yazma konusundaki becerisini kullanmadığını, anadilinde yazmasının dönemin ruhuyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı: “Söz konusu dönemde, Ermeni edebiyatında ilk kez geniş zaman dilimine yayılan, nitelikli bir kuşağın ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Başlarda Hagop Mıntzuri, Hayganuş Mark, Arsine Dadıryan, Vahram Sarkisyan gibi usta yazarlarla ayakta kalan İstanbul Ermeni şiiri 1920’lerde gazetelerde şiirlerin yayımlanmasıyla yeniden güç kazanmaya başlamıştır. Zahrad’ın bu kuşakta yer alması, dirilişin habercisiydi.”

Tamar Mangasar’ın konuşmasının ardından, Silva Gomikyan, Zahrad’ın ‘Gözlerim’, ‘Mercimek Ayıklayan Kadın’, ‘Kelimeler Bekler’ ve ‘Zavallı Kharalambos’, Boğos Çalgıcıoğlu ise Ohannes Şaşkal’ın Türkçeye çevirdiği ‘Sevag’, ‘Velaskez’, ‘Bay Gayret’, ‘İkna Ettiler’, ‘Kodaman’ ve ‘İnsan Eti’ şiirlerini okudu. Anma etkinliğine katılan edebiyat eleştirmeni Yalçın Armağan, Zahrad’ın Türkiye’de yeterince tanınmamasının “Türk kültürü adına büyük bir kayıp” olduğunu söyledi. Ermenistan Yazarlar Birliği’nden Hermine Navasartyan ise, konuşmasından, Zahrad’ın Ermenice edebiyata hareket getirdiğini vurguladı.

Daha sonra, Anna Kevorkyan Uğurluyan’ın piyanoyla eşlik ettiği Karin Bozkurt ‘Pari Yergink’ adlı şarkıyı seslendirdi. Etkinlikte Şef Hagop Mamigonyan yönetimindeki Lusavoriç Korosu da sahne aldı. Julia Tavit’in piyanoyla eşlik ettiği koro büyük beğeni topladı. Kerabaydzar Levon Zekiyan, kapanış konuşmasında, Zahrad’ın Ermenice edebiyatta çok önemli bir yere sahip olduğunu ve son 50 yılda bu alanda yetişmiş en başarılı şairlerden biri olduğunu vurguladı.

Etiketler

Zahrad


Yazar Hakkında