Netanyahu: Erdoğan'dan ahlâk dersi alacak değilim

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması nedeniyle dünya çapında protestolar devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın açıklamalarıyla ilgili, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ahlâk dersi alacak değilim" dedi.

Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi: 

“Kürt köylerini bombalayan, gazetecileri hapse atan, İran'ın uluslararası yaptırımları delmesine yardım eden ve Gazze dahil teröristlerin masum insanları öldürmesine yardım eden bir liderden ahlâk dersi alacak değilim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü Sivas'ta yaptığı konuşmada "İsrail terör devletidir" demiş ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararının yok hükmünde olduğunu söylemişti.

Netanyahu’nun açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yayımladığı yazılı açıklamada "İsrail Başbakanı Netanyahu'nun açıklamalarını en sert biçimde kınıyoruz" dedi. 

Macron: Onaylamadığımı ilettim  

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise basın toplantısında, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını onaylamadığını Netanyahu'ya ilettiğini kaydetti. 

Macron, İsrail'e Filistinlilere iyi niyet göstergesinde bulunmalarını tavsiye etti ve bunun için ilk olarak Yahudi yerleşimlerini durdurabileceklerini ifade etti.

"Bana göre yerleşim inşalarını durdurmak ve Filistin Yönetimi'ne yönelik güven arttırıcı önlemler, ilk olarak yapılabilecek önemli hareketler ve bunları da Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştük" dedi.

Protestolar 

Öte yandan ABD’nin Kudüs açıklaması sonrası dünya çağında protestolar devam ediyor. Pazar günü Lübnan, Ürdün, Mısır, Fas, Pakistan, Endonezya ve Malezya'da on binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi.

İstanbul Yenikapı Meydanı'nda da protesto gösterisi vardı.

Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'te de protestolar vardı.

Arap Birliği’nden çağrı 

Arap Birliği de 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'a Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekmesi çağrısında bulundu.

Arap Birliği üyesi 22 ülkenin dışişleri bakanları, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını görüşmek üzere geçtiğimiz gün Kahire'de olağanüstü toplandı.

Toplantının ardından bir karar metni yayımlayan Arap Birliği, ABD'ye Kudüs hakkındaki kararını iptal etmesi çağrısında bulundu.

Toplantının başında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, uluslararası topluma başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'ni tanıma çağrısı yaptı.

Arap Birliği ayrıca, ABD'nin bu tartışmalı kararıyla İsrail-Filistin barış sürecinin "sponsor ve aracısı olamayacağını" açıkladı.

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında