Flakka: Sentetik-kimyasal zehir

“Flakka” adı verilen uyuşturucu hakkında son günlerde yetkili merciler çok sayıda uyarı amaçlı açıklamalar yapıyor, bu sentetik uyuşturucunun tehlikeleri haber bültenlerinde yer buluyor. Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Danışman Hekimi, Psikiyatrı Uzmanı Dr. Belinda Maşalı, ‘flakka’nın tehlikeleri hakkında bir makale kaleme aldı.

Son yıllarda, ciddi şekilde kullanım alanı bulan sentetik bir uyuşturucu olan “bonzai” yüzünden çok sayıda genç insanın ölümüne şahit olmuşken; şimdi de flakka olarak adlandırılan ve olası başka bir facianın habercisi olan yeni bir kimyasal zehir ile karşı karşıya bulunmaktayız.

Bilimsel olarak alfa-Pyrrolidinovalerphenone (A-PVP) olarak adlandırılan ve Katinonlar (cathinone) grubuna ait olan bir çeşit sentetik yani kimyasal katinondur. İri taneli tuz şeklindeki yapısı nedeniyle banyo tuzu (bath salt) olarak da adlandırılan flakka’nın; dolaşım sistemini felce uğratmakla birlikte, yarattığı anlık psikiyatrik ve nörolojik yıkımlar da dikkat çekmektedir.

Çok tehlikeli olan bu kimyasal uyuşturucu madde “zombi hapı”, “yamyam hapı” gibi isimler ile medyada geniş bir yer kaplamıştır. Maalesef çok düşük fiyatlar ile ulaşılabiliyor olması hedef kitlesinin genç-ergen gruba daha kaymasına neden olmaktadır.

Bağımlılık oluşturuyor    

Diğer uyuşturucu maddelerden farklı olarak “uyarıcı” özelliktedir. Bu özelliği amfetamin, met-amfetamin ve kokaine benzer. Çok yüksek oranda uyarıcılık ve bağımlılık oluşturma riski vardır. Bu oran kokain ve amfetaminden de yüksektir.

Uyarıcı maddenin vücuda girmesinden yaklaşık 20 dakika içinde etkisi başlamaktadır ve doza ve alış şekline göre değişmekle birlikte 5 saate kadar vücutta kalışı uzayabilmektedir.

 Yurtdışından kargo ile gelişi sırasında fark edilmiştir. Unutulmamalıdır ki bonzai ile ilgili süreçte de internet kanalı ile yapılan siparişler ile ilk ülkeye girişi söz konusu idi.

Bu uyuşturucu maddenin vücuda alınmasından sonra ani dopamin artışı gerçekleşir ve aşağıdaki fiziksel ve nörolojik belirtileri sergilemeye başlar.

Fiziksel Belirtiler

  • Vücutta ani ısı artışı (39- 40 derecelere kadar yükselen, enfeksiyon ve lökosit yüksekliğinin eşlik etmediği)
  • Karıncalanma hissi
  • Dokunuş hissinde artış
  • Hızlı göz hareketleri
  • Bulanık görme
  • İştah azalması
  • Kalp hızı ve basıncında yükselme
  • Solunum sıkıntıları
  • Ağız kuruluğu
  • Terleme

Nörolojik Ve Psikolojik Belirtiler

  • Halüsinasyonlar (ses ve görüntü)
  • Paranoya
  • Saldırganlık-şiddet davranışı
  • Ajitasyon-artmış gerginlik
  • Tuhaf hareketler (beden kontrolünün bozulması)
  • Nöbet riski 

Bunlar sonucunda; aşırı ısı artışı nedeniyle soyunarak kendini dışarılara atma, ne yaptığını bilmeme ve tehlikeli davranışlarda bulunma, kalp krizi, beyin kanaması, böbrek yetmezliği, ölüm, intihar girişimi, panik ataklar gibi etkileri de bilinmektedir. Flakka kullanımına bağlı olarak ciddi bir ölüm oranı söz konusudur. Ayrıca madde ciddi kalıcı beyin hasarlarının oluşmasına da neden olmaktadır.

Bilgilendirme noktasında basına da hedef kitlenin hassasiyeti nedeniyle çok rol düşmektedir. Bu yaş grubundaki kişilerin zombi, yamyam gibi oyunlara ilgisi, bazen eğlenceli durumlar ile yanlış merak uyandırma riskine dikkat edilmelidir.

New York’ta madde kullanan gençler arasında yapılan bir araştırmada;  kullandıkları maddelerin ekstazi, kokain, amfetamin gibi uyarıcılar olduğunu sanan gençlerin saç analizlerinde; flakka etken maddesine rastlanmıştır. Yani kişilerin daha bağımlı hale gelmesinin sağlanması için flakka’nın herhangi bir başka uyuşturucunun içine eklenmiş olma riski de oldukça yüksektir.

Bütün bağımlılık türlerinde olduğu gibi, ‘flakka’ ile mücadelede de önleyici-koruyucu müdahaleler bağımlılıkla mücadelenin en önemli basamağını oluşturmaktadır. Sonrasında bağımlılık tedavisi multi-disipliner bir yaklaşım gerektirir. Öncelikle ailelerin bilinçlenmesi, “benim çocuğum yapmaz” yanılgısını terk etmesi gerekmektedir. Olası durumlarda gerekli merkezlerden destek almak ailelerin tükenmişliklerini, çaresizliklerini de azaltmayı sağlayacaktır.

Kategoriler

Toplum Sağlık

Etiketler

Uyuşturucu flakka


Yazar Hakkında