LEVON BAĞIŞ

Levon Bağış

OBUR

Unutulmayacak üzüm Narince

En sevdiğim üzüm  adı ‘Narince’ olabilir. Çok sevdiklerimden bir başkası da biraz arabesk olacak ama ‘Sangiovese; Zeus’un Kanı’. Ama narince kadar hem kibar hem de üzümü bu kadar iyi anlatan başka bir üzüm ismi düşünemiyorum. Gerçekten narin bir üzümdür Narince. Kabuğu incedir. Lezzetleri de kırılgandır. Hemen işlenmek ister. Çok uzun yolculuklara maruz kaldığında kalitesini hızla kaybeder. 

Anavatanı Tokat’tan başlayarak Yeşilırmak boyunca Narince üzümlerine rastlanır. Sivas’ta bugün pek şaraplık üzümden bahsedilmiyor olsa da çok iyi örneklerine rast gelinmektedir.

Eski kayıtlarda 19. yüzyılın sonralarında bölgede ki Cizvit rahiplerin ürettikleri tatlı bir şaraptan bahsediliyor. Her ne kadar üzüm cinsinden bahsedilmese de bu şarapların Narinceden üretilmiş olduğunu düşünmek için yeterli sebebimiz var. Sahip olduğu aromalar ve üzümün nefaseti tatlı şaraplar üretmek için de çok uygun.  

Fakat Narince üzümünün başının iki büyük belası var.  Birincisi ; küresel ısınma...

Sürekli artan sıcaklıklar üzümlerin içerisinde ki şeker miktarını arttırıyor. Üstelik şeker miktarını arttırmakla kalmıyor, şarap olacak şıranın tüm dengelerini de alt üst ediyor. Narince gibi zaten asitliği çok yüksek olmayan üzümler için bu normalden de daha büyük tehlike arz ediyor. Küresel ısınmamın çok hissedildiği Tokat’ta asit dengesi çok yerinde olmayan yüksek alkol potansiyelli üzümler yetişmesi bu üzüm için en büyük sorunlardan birisi.  

Son zamanlarda daha serin (en azından gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının daha çok) olduğu yerlerde çok dikkate değer ‘narince’ler yetiştiriliyor. Bu bölgelerin başında Kapadokya, Kırklareli ve Kayseri geliyor.

Narincenin daha basit ve engellenebilir baş belalıları ise benim gibi yaprak sarma seven oburlar... Tokat’ın en meşhur ‘şey’lerinin başında sarmalık yaprak gelir. Adı üzerinde narin olan Narince’nin yaprağı da inceliği yüzünden sarma için en sevilen yapraklardandır. 

Bağcı üzümden çok yapraktan para kazanacağını gördüğünde de tam bahar aylarında yani asmanın yaprağına en ihtiyaç duyduğu zamanlarda gelir sarmalık olması için yaprakları kopartır.  Bir üzüme yapacağınız en büyük kötülük de budur zaten. Yaprakları toplanmış asmalardan iyi üzüm alma şansınız yoktur. Tabii bunda suçun yaprakları toplayan bağcıdan çok onu bunu yapmaya zorlayan ekonomik nedenlerde olduğunu unutmamak lazım .  

Tüm bu aksaklıklara rağmen yerli beyaz üzümlerin en önemlisi narinceyi bol bol deneyin derim.... 

Narince

Genellikle turunçgiller ağırlıklı bir meyve aroması bulunan ve zaman zaman kır çiçeklerini andıran floral tonlar da içeren bir üzüm olan Narince, köpüklü şarap yapımında da kullanılmaktadır. Emir üzümü ile yapılan kupajları çok hoş bir denge yakalar. Fıçı uygulamasının yakıştığı şaraplardandır. 

Yağlı gövdeli ve yapılı şaraplar veren bir üzümdür.

Turunçgiller

Armut: Narince’nin meyve aromaları arasında olgun elma, armut ve ayva da zaman zaman bulunabilir. Bazen meyve profili daha tropik meyvelere (kavun, kayısı, ananas) yönelebilir.

Beyaz çiçek: Özellikle sıcak bölgelerde yetişen üzümlerin şaraplarında görülür.

Mineral: Narince bazen kireçsi, bazen topraksı alt tonlara sahiptir. 

Vanilya: Meşe fıçıların şaraba kattığı aromalardandır.

Narince ve yemek: Narince yağlı ızgara balıklarla, ordövrlerle, baharatlı tavuk yemekleriyle, sirkesiz salatalarla, soğanlı yemeklerle iyi bir uyum sağlar.