85. Patrik böyle seçilemedi

Sürece engel olunmasaydı yeni patrik bu hafta tebrikleri kabul edecekti.

İçinde bulunduğumuz haftanın Türkiye Ermeni toplumu açısından özel bir önemi var. Aylar önce Müteşebbis Heyet tarafından İstanbul Valiliği’ne gönderilen yazıda Patrik seçimi sürecinde delege seçimi için 10 Aralık, Patrik seçimi için de 13 Aralık tarihleri öngörülmüştü. Yani Patrik seçimi engellenmeseydi, bu çarşamba biz 85. Patriğimizi kutluyor olacaktık.

Bu ne yazık ki olamadı. Önce Ermeni toplumundan bazı isimlerin kapalı kapılar ardında devletle temasları gerçekleşti, sonra da İstanbul Valisi Vasip Şahin’in hem Patrik Kaymakamı Bekçiyan hem de Müteşebbis Heyet’e dair itirazları olduğu haberleri yayıldı. Ortada resmi bir açıklama yok ancak gelinen durumda seçim için gerekli yazı hâlâ Patrikhane’ye gelmiş değil. 

Dolayısıyla Türkiye Ermeni toplumu patriğini seçemedi. Batı Trakya’daki Müslümanların başmüftü seçemiyor olmaları nedeniyle Lozan Anlaşması’nın güncellenmesinin bile önerildiği bir atmosferde Türkiyeli Ermenilerin niçin patriklerini seçemediği sorusunu bir kez daha  sürecin tüm aktörlerine yöneltme gereği duyuyoruz.

AGOS

Kategoriler

Toplum Kilise

Etiketler

Patrik seçimi


Yazar Hakkında