Museviler Hanuka'yı kutladı

Türkiye’deki Museviler, Hanuka bayramının sekizinci ve son gününü dün akşam Neve Şalom Sinagogu'nda düzenlenen törenle kutladı.

Bianet’ten Pınar Tarcan’ın haberine göre, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi ve Neve Şalom Sinagogu Museviler'in Hanuka Bayramı'nda (Işıklar Bayramı) kapılarını açtı. Dün Hanuka'nın sekizinci mumu barış için yakıldı.

Bayramın sekizinci gününde sinangogdaki törende Haham Rav İsak Aleluf, bayramın tarihçesini ve amacını anlattı. 

Haleva, yaptığı konuşmada Neve Şalom Sinagogu'nun 1986, 1992 ve 2003 yıllarında uğradığı saldırıları da andı. Haham Aleluf, "Neve Şalom ve diğer sinagoglarımız bu tip saldırılardan sonra hep ayakta kalmayı başarmıştır" dedi. 

Haham Haleva'nın konuşmasının ardından 500. Yıl Vakfı Başkanı Avi Cavit Habib ve Haham Aleluf, Hanuka'nın son gününde, sekizinci mumu yaktı. Haleva'nın dualarına sinagogda bulunan Museviler de eşlik etti. Müze Müdürü Nisya İşman Allovi, "Işığın mucizesinde bu yıl mumlarımızı 'Barış' için yakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Barış duasına sinagogda bulunan Museviler de eşlik etti. Bayram kutlamasına, müzeyi ziyaret eden ve Musevi olmayan ziyaretçiler de katıldı. Mumlar dualarla yakıldı. Bayramın son gününde Polonya Yahudileri'ne özgü bir Hanuka geleneği olan Sagunyat adlı tatlı ikram edildi.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında