Ermenistan’ın görünümü ‘olumlu’

Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch, Ermenistan'ın “B+” olan kredi notunu teyit ederken, görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. İzlanda'nın kredi notunu bir basamak yükselterek "BBB+"ya çeken kuruluş ayrıca, Belçika'nın "AA" olan kredi notunu da teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Ermenistan’ın uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu "B+" olarak teyit edildi. Ermenistan kredi notunun görünümü ise "Durağan"dan "Pozitif"e çıkarıldı. Kuruluştan yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın kredi notu, nispeten istikrarlı mali pozisyonu ve aynı nota sahip diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olan kamu göstergeleri tarafından destekleniyor. Bununla birlikte ülke Rusya'daki şiddetli ekonomik krizin ağır bir şekilde etkisinde kalmayı sürdürüyor" değerlendirmesi yapıldı. Kredi notunun görümünün “olumlu” olarak değişmesi, bir sonraki aşamada ülkenin kredi notunun yükseleceğini işareti olarak görülüyor. 

Ermenistan Finans Bakanlığı’nın yayınladığı resmi açıklamada bu gelişmelerin birkaç kilit derecelendirme sonucu yapıldığı kaydedildi. Açıklamada ihracat performansındaki yapısal değişiklikler, dış talep koşullarının gelişmesi ve havale işlemlerinin iyileştirilmesi ile 2014-15 yıllarında yaşanan ekonomik büyük bir şokun ardından yaşanan güçlü bir iyileşmenin dikkate alındığı vurgulandı ve tüm bu gelişmelerin güvenilir bir para politikası çerçevesi ile desteklendiği yönündeki örneklere yer verildi. Fitch, GSYİH büyümesinin  ortalama % 5,3 olduğunu dikkate alarak, büyüme projeksiyonunu 2017 için % 3,4'ten% 4,3'e revize etti.

Açıklamada ikinci etken olarak, Ermenistan'ın güçlü mali konsolidasyon programını uygulamaya başlaması gösterildi. Açıklamada ayrıca önümüzdeki yıllarda, iç talebe dayalı ithalat artışı, yeni pazarlar ve Rusya ekonomisinin istikrar kazanmasıyla dengelenen ticaretin de Ermenistan ekonomisine katkıda bulunacağı öngörüldü.

Açıklamaya ayrıca , bireysel veya toplu olarak ekonomik kalkınmaya neden olabilecek başlıca faktör olarak devlet borçlarının GSYİH'ya oranının düşüş eğiliminde olduğuna dair güven ve dış bilançonun sürekli olarak gelişmesi de sıralandı.

AB’den maddi destek

Aynı günlerde Ermenistan'da Avrupa Birliği Heyeti Başkanı, Büyükelçi Piotr Svitalski, AB- Ermenistan  Parlamentolararası İşbirliği Komisyonunun 17. Oturumunda bir konuşma yaptı. Svitalski AB'nin, gelişime destek girişimi kapsamında Ermenistan'a verilen mali desteği yüzde 20-25 oranında artırmaya hazırlandığını söyledi. Ermenistan'ın, insan haklarından ekonomik gelişime kadar farklı alanlarda çok iddialı reformlar dönemine girdiğini ifade eden Büyükelçi,  AB'nin de bu aşamada Ermenistan'a mali destek vermeyi bir öncelik olarak gördüğünü vurguladı. Svitalski,  Avrupa Birliği ile Ermenistan arasında imzalanan yeni anlaşmanın da, Ermenistan-AB ilişkilerinin daha da gelişmesine yol açacağını ümit ettiğini ifade etti..



Yazar Hakkında