28 Şubat'ın gizli kasaları açılıyor

Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu(TMSF), Darbe Komisyonu ve 28 Şubat savcısına, off-shore hesapları, bankalarda ortaya çıkan kamu zararı, banka bazında yapılmış ödeme miktarı ve görev yapan emekli generallerin isimlerinin yer aldığı 20 klasör gönderiyor.

TBMM Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu ile Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat döneminde hortumlanan bankalar soruşturmasında, bu bankalarda üst düzey görevlerde bulunmuş emekli generaller ile ilgili bir gelişme daha yaşandı.

Hüseyin Özay'ın Star gazetesinde yer alan haberine göre, TMSF, savcılığın ve komisyonun istediği her türlü belge ve bilginin sansürsüz bir şekilde verileceğini açıkladı. Fon, binlerce sayfadan oluşan ve aralarında banka sırlarının da bulunduğu 20 klasör dolusu belgenin Meclis’e de göndereceğini  bildirdi. Bankacılık sırrı denilerek bu tür bilgilerin resmi makamlardan saklanamayacağını belirten TMSF,  açıklamasında şunlara yer verdi:

28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mercek altına aldığı dönemin banka vurguncularına yönelik soruşturma derinleşirken gözler batan banka ile banka sahiplerinin holdinglerinde çalışan paşalara çevrildi. Bir çok banka ve holding yönetim kurulunda onlarca emekli asker görev yaparken hem savcılığın hem de TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun bu isimlerin ifadelerine başvurması bekleniyor. 

TBMM savcılık vasıtasıyla alabilir

BDDK Başkanı Öztekin, bankalar yasasında yer alan 73. madde nedeniyle sır kapsamındaki bilgilerin TBMM Araştırma Komisyonları’na verilemediğini belirterek, ancak yasada aynı yöndeki bilgilerin savcılığa gönderilmesine izin verildiğini kaydetti. Öztekin, bu çerçevede talep edilen bilgilerin Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilebileceği mesajı verdi. Öztekin, savcılık kanalıyla istenilen bilgilerin BDDK’dan alınabileceğini söyledi. Öztekin, savcılıktan ve TBMM’den gelen taleplerin şu anda incelendiğini de vurguladı.

Kategoriler

Güncel Türkiye