Türkiye’nin şiddetsiz eylem haritası yayında

Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, şiddetsiz eylemler üzerine hazırladığı veri tabanını içeren web sayfasını insan hakları haftasında kullanıma açtı.

siddetsizeylem.org sitesinde bulunan veri tabanında, 1950 yılından bu yana Türkiye çapında çevre, savaş karşıtı ve kadın hareketleri kapsamında düzenlenen şiddetsiz eylemlerden oluşan bir liste yer alıyor.Çalışma kapsamında söz konusu üç hareketten toplam 641 eyleme ulaşıldı. Bu eylem 117 farklı şiddetsiz eylem yöntemiyle aktarıldı. 

Merkez, veri tabanının henüz tamamlanmış sayılmadığını belirtiyor; yeni şiddetsiz eylemlerin ekleneceği, gelişen bir kaynak olmasını hedeflediklerini ifade ediyor.

Çalışmanın amacı, şiddetsiz eylem yöntemlerinin çeşitliliğine vurgu yaparak  şiddetsiz eylemin politik hayatın bir parçası olduğunu göstermek,  bir başvuru kaynağı oluşturmak  ve de aktivistlere yaratıcı eylem biçimlerine dair bir repertuar sunmak.

Veri tabanında, şiddetsiz eylem çeşitlerinin listesi yer alırken, haritalama yöntemiyle hangi şehirde hangi şiddetsiz eylem türünün kullanıldığı da incelenebiliyor.

Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi, şiddetsizlik hakkında eğitim ve atölye çalışmaları yapmak, alanda hazırlanan yazılı ve görsel materyallere ulaşmak, yeni materyaller üretmek amacıyla 2014 yılında İstanbul’da kuruldu.

Veritabanına ulaşmak için tıklayın. 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında