Bekçiyan'dan Ateşyan'a cevap

Değabah Karekin Bekçiyan, Başepiskopos Aram Ateşyan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalara cevap niteliğinde bir söyleşi verdi. Bekçiyan, devletin seçimi yasaklamadığını, gönderdikleri dilekçenin cevabını beklediklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’da basın toplantısı düzenleyen Başepiskopos  Aram Ateşyan, Patrik seçiminin sadece devletin izniyle gerçekleşebileceğini, Ankara’dan ise bu yönde bir izin çıkmadığını söylemiş,  “Devlete itaat etmelisiniz. Devletin izni olmadan patrik seçemezsiniz. Kilise mensupları kendi başlarına bu kararı alamazlar. Vali beni çağırarak sürecin öncesindeki duruma dönmemizi, benim vekil kalmam gerektiğini söyledi” demişti

news.am sitesinin sorularını yanıtlayan Değabah Karekin Bekçiyan, Ateşyan’a cevap niteliğinde açıklamalarda bulundu; Türkiye devleti ve Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin patrik seçim süreci konusunda sorun yaşamadığını söyledi.

“Aram Ateşyan’ın açıklamalarını dinledim. Bunların üzerine konuşulacak pek bir şey yok. Devletin seçimi yasaklamak gibi bir durumu yok. Otoritelerden herhangi bir bilgi almadık. Bir dilekçe gönderdik ve cevap bekliyoruz” diyen Bekçiyan, Şubat’a kadar süre olduğunu, devletten de talebin reddedildiğine dair herhangi bir bilgi gelmediğini ekledi.  

Bekçiyan, Ateşyan’ın ‘devlet patrik kaymakamını kabul etmiyor’ açıklamasına da değinerek patrik kaymakamının tanınması ya da tanınmaması için devlete herhangi bir başvuruda bulunulmadığını vurguladı. 

Öte yandan Bekçiyan, Ateşyan’ın patrik kaymakamı seçim sürecinde devlet yetkililerinin kendisine bir mektup gönderdiğini söylediğini hatırlattı ve “Evet bir mektup vardı ama amacı neydi? Önceki patrik Ruhani Meclis’in kararıyla bir yıl önce emekli edilmişti, fakat bu bilgi yazılı bir açıklama şeklinde devlet yetkililerine gönderilmedi” dedi. 

Bekçiyan sözlerine şöyle devam etti: 

“Ateşyan yanlış bilgilendiriyor, doğru değil. Yanlış işler yapıyor. Neden Yerevan’da böyle bir mülakat verdi? Şu anda ofisi yok, artık patrik genel vekili değil ama bir kilise görevlisinin, kilise yetkililerinin kararına itaat etmesi gerekir; özellikle Eçmiadzin’le ortak alınmış bir kararsa. Açık ki değabah seçiminin ardından patrik vekilliği görevi sona erdi.”

"Ateşyan'ın söyledikleri masal"

Ateşyan’ın Türkiye’nin sadece kendisini Patriklik vekili olarak tanıdığı yönündeki açıklamalarına da cevap veren Bekçiyan, “Bu söyledikleri masal, doğru değil. Devletin bizim faaliyetlerimizle ilgilenme ekseni Ateşyan değildir. Ateşyan’ın kamuoyuna böyle yanlış bilgiler vermesi doğru değil” dedi.  

news.am muhabirinin “seçimlerin 13 Aralık’ta yapılacağı açıklanmıştı, neden iptal edildi?’ sorusuna da cevap veren Bekçiyan, “Müteşebbis Heyet böyle bir tarih önermişti, kesin karar verilmemişti. Eğer devletten yazılı bir onay gelseydi seçim o tarihte yapılacaktı. Haftaya ya da Şubat ayında yazılı bir cevap alabiliriz” dedi.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında